Samit EPP-a / Izetbegović: Na Balkanu trebamo mir, infrastrukture, reforme i prijatelje

16. 05. 2018. u 21:20:00 Fena

Shares:20

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao  je Samitu  Europske narodne partije (EPP) uoči održavanja Samita Europske unije-Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

Samitu EPP-a, pored predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i predsjednici Europskog parlamenta Antonio Tajani i Europskog Vijeća Donald Tusk, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Planković , austrijski kancelar Sebastian Kurz i drugi. Domaćini Samita EPP-a su predsjednik Europske narodne partije Joseph Daul i premijer Bugarske Boyko Borissov.

Predsjedavajući Izetbegović je u svom obraćanju istakao četiri ključna elementa koja su neophodna za ubrzaniji put ka Europskoj uniji.

Kazao je kako trebamo mir na Balkanu, da su reforme kroz pregovore sa Europskom unijom neohodne te da se mora intenzivnije graditi infrastruktura koja će dati impuls ekonomiji. Naglasio je da je uz to neophodna i podrška prijatelja iz europskih narodnih partija. Predsjedavajući Izetbegović je kazao da će to  proizvesti snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Izetbegović je u obraćanju medijima nakon završetka Samita EPP-a kazao kako je na Samitu dobijena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu  i njegovom putu ka članstvu u EU. Na Samitu EPP-a je usvojena  Deklaracija u kojoj su pored navedene snažne podrške Balkanu i njegovom putu ka EU istaknuta i važnost ispunjavanja obaveze zemalja koje su kandidati za ulazak u EU.

Fokus Samita EU-Zapadni Balkan koji počinje sutra u Sofiji, a kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, je potvrđivanje europske perspektive zemalja regiona. Očekuje se pokretanje inicijative za unaprijeđenje povezanosti unutar regiona i sa Europskom unijom kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove poput sigurnosti i migracija. Posebna pažnja biće posvećena i ekonomskoj saradnji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

NEMA KOMENTARA