EU / Imamo li razloga za brigu: Holandija traži vraćanje viza za žitelje zemlje iz regije

31. 05. 2019. u 19:24:00 Tanjug

Shares:0

Holandija je danas Europskoj komisiji dostavila Rezoluciju koju je nedavno usvojio holandski parlament, sa zahtjevom o vraćanju viznog režima za državljane Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije, prenosi portal a1on.

Holandija je ovaj zahtjev dostavila europskom komesaru za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisu Avramopoulosu.

Holandski parlament je 16. aprila, na zahtjev grupe zastupnika pet političkih stranaka, usvojio Rezoluciju o ponovnom uspostavljanju viznog režima za Albaniju, zbog "povećanog kriminala albanskih državljana" u toj državi. Rezolucija je bila usvojena sa 108 glasova "za" i 42 "protiv".

"Vraćanje vize sa albanske građane je neophodno zbog povećanja kriminala albanske mafije u Holandiji. Ove kriminalne organizacije zloupotrebljavaju mogućnost da putuju bez vize u zemlje EU i šire mrežu krijumčarenja", navodi se u rezoluciji.

Rezolucija nalaže holandskoj vladi da podnese ovaj zahtjev Brusselsu, jer posljednju riječ u vezi sa zahtjevom o ponovnom uspostavljanju viznog režima ima Europska unija.

KOMENTARI (1)