Postoji li "isplativiji" šverc: U nekoliko kofera zarada 17.000 eura

J. M.
Postoji li "isplativiji" šverc: U nekoliko kofera zarada 17.000 eura
Akcize na cigarete i duhanske proizvode predstavljaju jedan od najznačajnijih budžetskih prihoda u zemljama zapadne Europe.

Veliki nameti značajno su podigli cijenu cigareta, ali i privukli švercere iz zemalja u kojima su nikotinski nameti relativno niski.

Zato ne čudi da se svakodnevno na njemačkim autoputevima obavlja kontrola autobusa iz istočne Europe ne bi li se u prtljagu putnika pronašlo bilo šta više od zakonski dozvoljene jedne "šteke" (200 cigareta).

No, moguća zarada švercom cigareta toliko je velika da pojedinci riskiraju bez obzira na posljedice, čak i zabranu ulaska u EU.

U maju smo izvijestili o slučaju vozača autobusa iz  BiH koji su njemačkim istražnim organima rekli da "krijumčare cigarete jer ne mogu preživjeti od plaće".

Ovih dana su službenici carinske jedinice Essen na aerodromu Düsseldorf, u dva kofera ruskog putnika, pronašli 32.000 cigareta, odnosno 1.600 paklica, 160 puta više nego je dozvoljeno!

Posebno zanimljiv je podatak da 31-godišnjem Rusu ovo nije prvi prekršaj ove vrste. U maju je uhvaćen s koferima punim cigareta na aerodromu Köln-Bonn, a prethodno je preko zračnih luka u Hamburg i Berlin pokušao prokrijumčariti 46.000 cigareta.

Njemačka  carina objavila je podatak da bi Rus – da je uspio prošvercovati 46.000 cigareta i plasirati ih na ilegalno tržište – državu oštetio za 17.000 eura. Dakle, "s nekoliko kofera" može se zaraditi trogodišnja prosječna zarada u većini zemalja istočne Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije