Iako je među najskupljim u Europi, Beč ima među najjeftinijim kirijama

Radiosarajevo.ba
Iako je među najskupljim u Europi, Beč ima među najjeftinijim kirijama
FOTO: Pixabay / Beč: Jedan od najskupljih gradova u Europi
Beč je jedan od najskupljih gradova u Europi, ali sa neobično jeftinim kirijama, što je dio tradicije i kulture stanovanja u ovoj metropoli.

Beč je dobio nadimak “prijestonica umjerenih stanarina”, a već gotovo vijek razvija model stanovanja koji ga čini posebnim u Europi.

"Ključ je u tome što naše tržište nije u cijelosti u rukama privatnog sektora", kazala je Karin Ramser, direktorica firme “Wiener  wohnen”, koja je gradski “stanodavac”.

Beč ima 1,8 miliona stanovnika, od kojih 60 posto živi u iznajmljenim stanovima u vlasništvu grada ili preduzeća koja promovišu javni interes. Takva konkurencija sprečava privatne stanodavce da se “razbacuju” cijenama.

U Beču je prosječna cijena najma 9,6 eura po metru kvadratnom, što je veoma povoljno u odnosu na Pariz i London, u kojima je to 26 eura, te Barselonu sa 17 eura i Prag sa 13 eura po metru kvadratnom.

Neke Bečlije u rezidencijalnom kompleksu stan od 90 metara kvadratnih mjesečno plaćaju svega 300 eura. To je cijena koja je dvostruko niža od one u socijalnim stanovima sa 6,5 eura po metru kvadratnom.

Takvu tarifu građani Beča imaju ako već decenijama žive u istom stanu.

Sa obnovljenim fasadama, zelenim prostorom, urednim dvorištima i pristupom javnom prijevozu, gotovo stotinu godina star bečki rezidencijalni kompleks u 15. okrugu nudi vrlo prijatno stanovanje.

Ovakvi uslovi pojačavaju priču o “crvenom Beču”, zasnovanu na ambicioznom programu stanovanja za radničku klasu ustanovljenu između dva svjetska rata, od 1923. do 1934. godine, kada su gradske vlasti izgradile 60.000 stanova i grad pretvorile u laboratoriju socijalnog stanovanja.

Austrijskim glavnim gradom od 1918. godine upravljaju socijaldemokrate, uz izuzetak nacističkog perioda, i do danas drže tradiciju socijalnog stanovanja, napominju ekonomski portali.

Beč ima 220.000 stambenih jedinica, što “Wiener Whonen” čini najvećim europskim komunalnim stanodavcem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije