Hrvatska od danas predsjedava Evropskom unijom

AA
Hrvatska od danas predsjedava Evropskom unijom
FOTO: europa.ba / Ilustracija

Hrvatska je s prvim danom nove, 2020. godine, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije (EU).

Početak predsjedanja biće službeno obilježen 9. januara 2020. dolaskom članova Evropske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja biće 15. januara koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović ranije je najavila kako će njena zemlja tokom šest mjeseci predsjedanja nastojati pridonijeti izgradnji bolje i kompaktnije Evrope te kako očekuje da će tokom tog perioda Hrvatska dobiti novu dimenziju svog međunarodnog položaja.

Kao važne odluke koje će se donijeti navela je izglasavanje evropskog budžeta za period od 2021. do 2027. te kvalitetno i pošteno rješenje odnosa EU i Ujedinjenog Kraljevstva za obje strane.

Prvi prioritet je "Evropa koja raste" koji ponajprije uključuje pitanje demografskog rasta, a posebna pozornost biće posvećena mladim ljudima u ruralnim područjima.

Slijedi prioritet naziva "Evropa koja povezuje" koji će promicati inicijative koje pogoduju transportu, energetici, digitalnoj povezanosti i novim tehnologijama, ali i sportu, kulturi i obrazovanju.

Treći prioritet kojeg je navela predsjednica Hrvatske je "Evropa koja štiti svoje građane" koji podrazumijeva unutarnju i vanjsku sigurnost i zaštitu evropskih građana te rad na zaštiti od ilegalnih migracija, ali i na kibernetičkoj sigurnosti, zaštiti privatnosti, suzbijanju organiziranog kriminala.

"Evropa koja je otvorena i asertivna u svom neposrednom susjedstvu i globalno", četvrti je hrvatski prioritet, navela je.

Prioritete predsjedanja Vijećem EU-a ranije je iznio hrvatski premijer Andrej Plenković u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižice (NSK), gdje će se održavati najveći dio događanja vezan uz predsjedanje u prvoj polovini 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije