Krone Zeitung: Austrijanci pišu o 20.000 naoružanih migranata u V. Kladuši

J. M.
Krone Zeitung: Austrijanci pišu o 20.000 naoružanih migranata u V. Kladuši
FOTO: Fena / Migranti na GP Maljevac
Na granici s Hrvatskom, samo 224 kilometara od Austrije, više od 20.000 migranata čeka "proboj" prema Centralnoj Europi.

To piše u pomalo histeričnom tekstu austrijskog tabloida Krone Zeitung koji je zatražio mišljenje tamošnjih zvaničnika u oblasti migracija.

Krone Zeitung citira šefa odjela migracija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije s najnovijim informacijama oficira za vezu o situaciji na granici BiH i Hrvatske, u blizini Velike Kladuše.

"Vrlo brzo bi se na graničnom prijelazu kod Velike Kladuše mogli suočiti s pokušajem proboja najmanje 20.000 migranata  prema centralnoj Europi. Oni su naoružani, gotovo svi imaju nož", govori austrijski ekspert.

Dalje se navodi da hrvatska policija trenutno pokušava zaustaviti migrante, stigle su specijalne snage, ali…

"Postoje tendencije koje su zabrinjavajuće. Više ne dolaze porodice, skoro da nema žena. Čak 95 odsto migranata koji se žele probiti preko Velike Kladuše su mladići, gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden", Krone citira izvore u Beču.

Dalje se navodi da među migrantima koji čekaju u Bosni više nema Sirijaca nego većinu čine Pakistanci, ali ima i Iranaca, Alžiraca, Marokanaca.

"Njihov cilj nije Austrija koja sada ima lošu reputaciju. Migranti žele u Njemačku ili skandinavske zemlje", piše Krone Zeitung i dodaje da su migranti dobro opremljeno, pa mnogi imaju prepaid kreditne kartice UNHCR-a i UNICEF-a.

"Europa ne želi nametati bilo kakvu pomoć Hrvatima. Treba spriječiti proboj u Velikoj Kladuši, kako bi se odvratile desetine hiljada novih migranata", naglašavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije i dodaju da će od ovog mjeseca na granicu BiH i Hrvatske stići snage europske granične policije Frontex.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije