Heinz-Christian Strache ušao u Europski parlament

Radiosarajevo.ba
Heinz-Christian Strache ušao u Europski parlament
Twitter / Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache koji je bio prisiljen odstupiti s mjesta potpredsjednika austrijske vlade i čelnika krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPOe) prije sedmicu dana zbog objavljene videosnimke, osigurao je mjesto u Europskom parlamentu, objavila je austrijska novinska agencija APA.

Milorad Dodik branio Strachea: Očito je riječ o namještaljci, nastavljamo saradnju

Strache je ostao na kandidacijskoj listi svoje stranke za europske izbore, a bio je na posljednjem, 42. mjestu. Preliminarni rezultati pokazuju da je Slobodarska stranka osigurala samo tri mandata.

Dobio preko 33.500 preferencijalnih glasova

Međutim, austrijski izborni sustav omogućuje biračima da daju preferencijalni glas jednom kandidatu na izabranoj listi, a ako taj kandidat dobije dovoljno podrške, može osigurati mjesto u EP-u.

Turbulencija ne prestaje: FPO se povlači iz Vlade Austrije

Djelomični rezultati glasanja pokazuju da je Strache dobio više od 33.500 preferencijalnih glasova, što je i više nego dovoljno za traženje zastupničkog mjesta, saopćila je APA.

Nije bilo odmah jasno hoće li Strache, snimljen kako nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha, zauzeti mjesto u EP-u.

Strache demantira da je činio nezakonite radnje. Tužitelji u Beču navode da istražuju slučaj s objavljenom videosnimkom "u više smjerova".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije