Francuski premijer: Moramo zaustaviti V. Britaniju da bira šta želi

Fena
Francuski premijer: Moramo zaustaviti V. Britaniju da bira šta želi
Evropska unija je u opasnosti od raspada ukoliko Francuska i Njemačka, prije svih, ne počnu s napornim radom na stimuliranju ekonomskog rasta i zaposlenosti i na bavljenju brigama građana.

To je izjavio francuski premijer Manuel Valls i dodao da dvije zemlje, koje se decenijama smatraju osovinom EU, moraju pomoći bloku da se ponovo fokusira na bavljenje imigracijskom krizom, manjkom solidarnosti među zemljama članicama, britanskim predstojećim napuštanjem bloka i terorizmom.

"Evropa je u opasnosti od raspada. Stoga, Njemačka i Francuska imaju ogromnu odgovornost", izjavio je Valls na skupu kojeg je organizovao list Sueddeutsche Zeitung.

Kazao je da Francuska mora nastaviti da otvara svoju ekonomiju, dok Njemačka i EU u cjelini moraju povećati ulaganja koja bi stimulirala rast i stvaranje radnih mjesta, te jačati odbranu.

Dok Britanija pokušava da pregovara o svojim odnosima s EU nakon Brexita, nadajući se da će ograničiti imigraciju iz EU dok istovremeno zadržava pristup jedinstvenom evropskom tržištu, Valls je kazao da ta zemlja mora biti spriječena da samovoljno bira šta želi.

"Ukoliko oni budu u stanju da imaju sve prednosti Evrope bez nelagoda, tada otvaramo prozor za ostale da napuste Evropsku uniju", izjavio je Valls.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije