Fajon: Izjave Marijane Petir o radikalizaciji su netačne i štetne

Radiosarajevo.ba
Fajon: Izjave Marijane Petir o radikalizaciji su netačne i štetne
Fena / Arhiv
Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon kazala je da bi arbitraža mogla biti model za riješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u vezi Pelješkog mosta.

Fajon je u intervjuu za Nezavisni istraživački centar NICK rekla da sve države regije trebaju rješavati bilateralne sporove, posebno granice u dobrosusjedskom duhu.

“Naučili smo lekciju u slučaju Slovenije i Hrvatske. Teško je riješiti osetljiva pitanja kada postoje emocije i pokušaji ostvarivanja političkih poena. Europska komisija je poslala jasan signal regiji da niti jedna država neće ući u EU dok ne riješi pitanje granica, ako je potrebno i kroz model arbitraže. Više puta sam pozivala Hrvatsku da poštuje arbitražnu odluku u vezi sa granicom Slovenije i Hrvatske. Isto važi i za ostale države. Pitanja granica trebaju biti riješena da bi se izbjegla eskalacija problema, a razumijem da će Europska komisija na isti način tretirati i slučaj Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, rekla je Fajon.

Upitana da prokomentira posljednje izjave hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir u vezi sa radikalizacijom islama u BiH, Fajon je pojasnila da nikakvih konkretnih indikacija Europski parlament nema o jačanju radikalizma u BiH i Kosovu.

“U obje zemlje, postoji liberalno shvatanje islama, i nema nikakvih indikacija da će se to promijeniti. Nema nikakve veze između BiH i njenih građana sa terorističkim aktivnostima u svijetu. Izjave poput onih koje pominjene mogu donijeti štetu državi na političkom planu i u pogledu stranih investicija”, napomenula je Fajon.

Ostatak intervjua možete pročitati na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije