Evropski parlament zabranio memeove

Radiosarajevo.ba
Evropski parlament zabranio memeove

Evropski parlament danas je usvojio odluku o sadržajima koji povređuju autorska prava. Naime, u ovom prijedlogu poseban akcenat stavljen je na memeove ili satirične fotografije koje se postavljaju na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama, protivnici ovog zakona prikupili su oko miliona potpisa na platformi Change.og, ali još uvijek nije utvrđen precizan broj dok se svi brojevi i potpisi ne provjere.

Regulativa koja se odnosi na ovaj zakon sadrži prava na izjašnjavanje i objavljivanje sadržaja Članovima 13 i 17 zakona o slobodi izražavanja.

Eksperti su kazali da, ukoliko bi ovaj zakon bio sproveden na području Evrope, programi društvenih mreža moraju da imaju „upload filtere“ koji bi zabranjivali takve objave, ali bi to predstavljalo problem zbog velikog obima podataka koji su u protoku.

„Današnje glasanje u evropskom parlamentu daje zeleno svjetlo za nove direktive u zaštiti autorskih prava. Naša unija počiva na kulturnom i kreativnom nasljeđu. Ovime će najveće digitalno tržište profitirati“ kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

 Dodao je da kulturna i kreativna industrija doprinosi devet posto BDP-a EU i zapošljava oko 12 miliona ljudi. Bez adekvatne zaštite evropskih autora u online medijima, mnogi ovi ljudi su pod rizikom.

„Parlament je ovime odlučio da stane u kraj digitalnom divljem zapadu uspostavljajući pravila koja su u korak sa tehnološkim napretkom“ kazao je Najani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije