Evropski izbori danas se održavaju u Latviji, Malti i Slovačkoj

Fena
Evropski izbori danas se održavaju u Latviji, Malti i Slovačkoj
Foto: EPA-EFE / Evropski parlament

Građani Latvije, Malte i Slovačke u subotu će dati svoje glasove na izborima za Evropski parlament koji su već održani u Britaniji, Irskoj, Holandiji i Češkoj Republici.

Od četvrtka do nedjelje, oko 418 miliona građana širom 28 država članica EU ima pravo da glasa na izborima, u jednom od najvećih iskazivanja demokratske volje u svijetu.

Izbori pokreću novi politički ciklus u EU, uključujući i primopredaju čelništva nad njenim ključnim institucijama. Oni se također održavaju u vrijeme preispitivanja sudbine bloka zbog planiranog britanskog odlaska i prijetnji unutar i izvan EU.

U Slovačkoj će glasači izabrati 13 kandidata. Odziv na proteklim evropskim zborima u toj zemlji iznosio je rekordno niskih 13 posto.

U Latviji, 1.6 miliona glasača može izabrati osam evropskih poslanika, dok malteških 370.000 glasača bira šest poslanika.

Malteško glasanje je neuobičajeno jer dopušta 16-godišnjacima da glasaju. Ta zemlja također bilježi izuzetno visoku stopu odziva glasača, koji je na proteklim izborima u 2014. godini iznosio 75 posto, iako glasanje nije obavezno kao u nekim drugim državama članicama EU.

U sve tri zemlje provizorni rezultati bit će objavljeni u nedjelju navečer, prenosi dpa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije