Evropska sedmica za smanjanje otpada

Radiosarajevo.ba
Evropska sedmica za smanjanje otpada
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Evropska sedmica za smanjenje otpada

Širom Evrope od 17. do 25. novembra održava se „Evropska sedmica za smanjenje otpada“ koja je pokrenuta 2009. godine na inicijativu Evropske komisije. Cilj ove inicijative je da se firme, organizacije, građani i uprava podstaknu na aktivnosti i manifestacije za održiv menadžment resursa i otpada. Moto ovogodišnje sedmice glasi „S manje postići više“.

U tom smislu Grad Beč, koji mnogim drugim gradovima u upravljanju otpadom važi kao primjer, poseban fokus stavlja na „popravke“ koje stoprocentno djeluju u duhu ovogodišnjeg slogana. Još prije 19 godina pokrenuta je „Mreža za popravke“ (Reparaturnetzwerk). Za popravke kažu da su najbolji način spriječavanja nastanka otpada. Često se u pominjanju cirkularne privrede uglavnom forsira reciklaža koja jeste najbolji način tretmana nastalog otpada.

Profesionalci bečke „Mreže za popravke“, u sklopu koje djeluje 80 firmi, godišnje izvrše 50.000 popravki i na taj način spriječe nastanak 750 tona otpada. Za „Evropsku sedmicu smanjenja otpada“ organizuje popuste na popravke mobitela i akcije popravljanja u kafićima.
Grad Beč osim akcija u školama organizuje i Božićni sajam „48er-Tandler“ što je pijaca očuvanih second hand proizvoda koje skuplja Odjel za upravljanje otpadom MA48.

Među inicijativama za spriječavanja nastanka otpada izdvaja se i „ÖkoEvent“. Ovaj program za organizatore manifestacija nudi savjetovanja i posuđe za višekratnu upotrebu na korištenje. Još 2011. godine Beč je uveo zakonsku obavezu za organizatore, pa se tako kod 1.000 i više gostiju mora koristiti suđe za višekratnu upotrebu, a kod više od 2.000 posjetilaca izraditi i koncept za zbrinjavanje otpada.

U austrijska kina 23. novembra stiže dokumentani film „Welcome to Sodom“ o najvećoj evropskoj deponiji ilegalno uvezenog elektro otpada koja se nalazi u Africi, tačnije Gani. Film portretira gubitnike digitalne revolucije. U Sodomu živi 8.000 ljudi koji većinom preživljavaju radeći za reciklažni lanac kriminalnih klanova. Iz električnog otpada izdvajaju se bakar, aluminij, cink i željezo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije