Evropska komisija tražit će od Hrvatske hitan odgovor zbog nasilja nad migrantima

Radiosarajevo.ba
Evropska komisija tražit će od Hrvatske hitan odgovor zbog nasilja nad migrantima
PrtScr / Migranti koje je pretukla hrvatska policija

Evropska komisija istakla je da očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na optužbe o nasilju nad migrantima, poručivši da je bilo kakvo nasilje nad migrantima nedopustivo.

Iz Evropske komisije rečeno je da su uvijek zabrinuti u vezi sa izvještajima o lošem tretmanu izbjeglica, te da sve takve optužbe uzimaju veoma ozbiljno, prenosi N1.

"Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva. Službe Evropske komisije su u kontaktu sa hrvatskim vlastima u vezi sa optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi sa implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu", naveli su iz Evropske komisije.

Iz Evropske komisije istakli su da je prva i osnovna odgovornost na hrvatskim vlastima kada je riječ o migrantima koji dolaze iz BiH.

"Prva i najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti jeste da obezbijede da prava migranata budu poštovana i da imaju pristup procedurama za traženje azila koji mora biti pružena svima koji podnesu aplikaciju u skladu sa EU zakonom. Evropska komisija očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na ove optužbe i vemo pažljivo će pratiti situaciju", poručili su iz Evropske komisije.

U odgovoru se dodaje da EU podržava zapadni Balkan kada je riječ o upravljanju migracijama i izbjegličkoj krizi, uključujući obezbjeđenje humanog tretmana ljudi u potrebi.

"Radimo blisko sa vlastima, agencijama UN i nevladinim organizacijama kako bi bile zadovoljene urgentne potrebe novopridošlih, kao i onih najugroženijih među izbjeglicama", istakli su iz Evropske komisije.

Tužilaštvo BiH ranije je potvrdilo da zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona preduzima aktivnosti da bi bile utvrđene sve okolnosti događaja koje su dovele do incidenta kada je u noći između 6. i 7. avgusta na granici BiH i Hrvatske povrijeđeno 18 migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske negiralo je da su pripadnici Granične policije te zemlje u blizini granice na području Unsko-sanskog kantona upotrijebili silu prema migrantima porijeklom iz Pakistana i Iraka koje su zatekli u pokušaju prelaska granice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije