Eurozastupnici protiv okupljanja u Blajburgu: To je najveći nacistički skup

Radiosarajevo.ba
Eurozastupnici protiv okupljanja u Blajburgu: To je najveći nacistički skup

 "Čini se da će uobičajeni ustaški dernek, koji se svake godine u maju održava kod austrijskog gradića Blajburga, ove godine biti održan uz sve veće i sve glasnije proteste austrijske javnosti", piše Index.hr.

Nakon što je jedno udruženje pokrenulo online kampanju protiv komemoracije u Blajburgu, koju europski mediji opisuju kao “najveći neonacistički skup u Europi”, protiv ustaškog derneka je odlučilo istupiti i troje austrijskih europarlamentaraca.

Eurozastupnici desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP), Otmar Karas (Othmar), socijaldemokrata Jozef Videnholcer (Josef Weidenholzer) i liberalka Angelika Mlinar su za 24. april najavili pres-konferenciju u Kući Europe u centru Beča na kojoj će govoriti o tome kako se “na austrijskom teritoriju održava najveći fašistički skup u Europi”.

Okupljanje hrvatskih ustaša i neonacista pod krinkom vjerske komemoracije

U najavi za pres-konferenciju navodi se da Austrija “svake godine u maju postaje mjesto fašističkog hodočašća na Loibacher Feldu”, te da se i više od “dvadeset hiljada hrvatskih fašista i neonacista sakuplja pod krinkom vjerske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”.

Naglašava se da je ove godine tužna godišnjica Hitlerovog Anschlussa Austrije u nacističku Njemačku, te da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja “nanosi štetu ugledu Austrije”.

Troje austrijskih eurozastupnika s desnice, liberalnog centra i socijaldemokratske ljevice pridružuju se zahtjevima Jevrejske općine, te Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW) da se ustaškom derneku kod Blajburga treba odlučno suprotstaviti. Oni tu navodnu komemoraciju opisuju u najavi svoje pres-konferencije kao “fašističku manifestaciju”.

Hrvatski sabor je pokrovitelj događaja, koji u Austriji opisuju kao "fašističku manifestaciju".

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije