EU zabranila još jedan pesticid opasan za ljude i pčele

Anadolija
EU zabranila još jedan pesticid opasan za ljude i pčele
Arhiv / Ilustracija

Zemlje članice Europske unije (EU) uvrstile su na popis zabranjenih pesticida i četvrtu neonikotinoidnu supstancu zbog procjene da predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude i pčele.

Sad i zvanično: Pčele su proglašene NAJVAŽNIJIM bićima na našoj planeti

Kako su naveli, 70 posto svjetske poljoprivrede ovisi isključivo o pčelama, a polinacija, ili oprašivanje - možda i najvažnija funkcija pčela - omogućuje biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je saopćila da je pad populacije pčela u proteklim godinama povezan i s upotrebom pesticida u poljoprivredi.

Za tri mjeseca u Brazilu uginulo više od pola milijarde pčela

Pretpostavlja se da su u zrok uginuća tvari koje se nalaze u pesticidima, a koje su zabranjene u Evropi. U aprilu ove godine, Evropska unija je zabranila korištenje takvih materija jer štetno utiču na pčele. Međutim, u Brazilu je ove godine ukinuta zabrana korištenja ovakvih pesticida.

Pčele igraju vrlo značajnu ulogu u oprašivanju usjeva pa je njihov sve češći masovni pomor izazvao zabrinutost za ekonomiju i za opskrbu hranom.

Zemlje EU-a zabranile su prošle godine upotrebu pesticida klotianidina na otvorenom, imidakloprida i tiametoksama zbog štetnog utjecaja na centralni živčani sistem insekata, uključujući i pčele.

Ove godine iz francuskog poljoprivrednog udruženja MODEF-a su upozorili pčele masovno izumiru zbog promjena klime, napominjući da je ugrožena i prozvodnja meda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije