EU kao obećana zemlja: Zatvorena balkanska, aktivirana libijska ruta

Radiosarajevo.ba
EU kao obećana zemlja: Zatvorena balkanska, aktivirana libijska ruta

Nakon što je zatvorena balkanska ruta, hiljade izbjeglica pronašli su novi-stari put za Europu. Mnogi se ponovo odlučuju za rizično putovanje Sredozemljem. 

Ukrcavaju se u pretrpane čamce na sjeveru Libije i pokušavaju doći do obala Italije. Zapravo se radi o ruti koja je bila vrlo prometna tokom prošle godine, a ovih dana je samo aktivirana dok je javnost fokusirana na balkansku rutu.  

Samo u utorak italijanska obalska straža spasila je 1400 ljudi iz čamaca na Sredozemnom moru, brod njemačke mornarice izvukao je 105 izbjeglica 50 kilometara sjeverno od Tripolija, dok je 730 osoba, koje je prethodno preuzeo jedan norveški brod, dostiglo luku Pozzallo na Siciliji.

O kakvom se rastu broja izbjeglica radi pokazuje podatak da je od januara do marta ove godine na tlo Italije stiglo 16 hiljada ljudi. Zatvaranje balkanske rute nije razlog za aktiviranje morskog puta preko Mediterana. 

Toplo vrijeme i more olakšavaju putovanje pa se javlja kako na obalama Libije čeka 200.000 izbjeglica, mada neki govore o čak 450.000 očajnika spremnih da riskiraju opasni put u potrazi za boljim životom.

Najveći broj izbjeglica koji se ukrcavaju u Libiji dolazi iz Eritreje, Nigerije i Somalije, no ostane li balkanska ruta zatvorena nema sumnje da će i Sirijci odabrati alternativni put preko Afrike.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije