EU info centar obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti

Fena
EU info centar obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti
EU info centar započeo je aktivnosti na obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti učešćem tima europa.ba na ovogodišnjem Sarajevo Polumaratonu 2017, koji je danas u Sarajevu okupio više od 3.000 učesnika.

U trci su učestvovali uposlenici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, a timu europa.ba su se pridružilii učenici sarajevskih osnovnih škola.

"Drago mi je što sam učestvovao u današnjem polumaratonu i što su se našem timu pridružili i učenici osnovnih škola. Ovo je najbolji način da započnemo Evropsku sedmicu mobilnosti", kazao je Sinno.

Napomenuo je da u ovoj sedmici također idu biciklom na posao i pokreću izazov "Evropska sedmica mobilnosti" na društvenim mrežama.

"Nadamo se da će nam se pridružiti i građani jer želimo ukazati na važnost korištenja alternativnih prevoznih sredstava. Promoviranje kulture inteligentne i djeljive mobilnosti je i tema ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti", istakao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Tokom trajanja "izazova" pod nazivom "Danas idem biciklom, a ti?", ličnosti iz raznih sfera javnog života fotografijom i kratkim video-klipovima ispričat će priču o svom putu od kuće do posla bez automobila i "prozvati" sljedećeg učesnika na društvenim mrežama.

U ovom izazovu učestvovat će gradonačelnici, ministri, glumci, pjevači, novinari i ostali građani BiH koji žele ukazati na važnost dijeljenja sredstava prevoza u očuvanju životne sredine.

EU info centar će u okviru Evropske sedmice mobilnosti učestvovati i podržati manifestacije širom BiH, i to Banjalučku biciklijadu u saradnji s Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti za BiH, biciklističku trku u Kaknju, kao i dječje radionice o temi mobilnosti u ovom gradu zakazane za 22. septembar, saopćeno je iz EU Info Centra.

Evropska sedmica mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. septembra s ciljem podsticanja evropskih gradova da uvedu i promoviraju održive mjere transporta i privuku građane da isprobaju alternative upotrebi automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije