EP podržao zabranu slamki, štapića za uši, plastičnog pribora za jelo...

Radiosarajevo.ba
EP podržao zabranu slamki, štapića za uši, plastičnog pribora za jelo...
Foto: Pixabay / Ilustracija

Evropski parlament glasao je danas za potpunu zabranu velikog broja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u namjeri da zaustavi zagađenje okeana. Zastupnici su podržali zabranu plastičnog pribora za jelo i plastičnih tanjira, štapića za uši, slamki, držača za balone...

Prijedlog također poziva na smanjenje jednokratnih plastičnih proizvoda za hranu i pića, kao što su plastične čaše. Jedan od zastupnika, kako javlja BBC, kazao je "ukoliko se ništa ne poduzme, do 2050. u okeanima će plastike biti više od ribe".

Europska Komisija predložila je zabranu u maju, a imali su jaku javnu podršku, pogotovo nakon dokumentaraca kao što je serija Plava planeta  Davida Attenborougha.

Mjera mora proći još nekoliko proceduralnih prepreka, ali se očekuje da će - proći. U Europskoj uniji nadaju se da će zabrana biti na snazi diljem zajednice do 2021. godine. Velika Britanija također će morati prihvatiti pravilo u svoj državni zakon ukoliko zabrana postane direktiva na snazi brije kraja tranzicijskog Brexit perioda.

Nakon što je zabrana u Parlamentu podržana glasovima 571 za i 53 protiv, zastupnik odgovoran za zakon Frédérique Ries kazao je kako je ovo "pobjeda za naše okeane, za okoliš, ali i za buduće generacije".

Proizvodi na listi odabrani su jer za njih već postoje dostupne alternative, kao što su papirne slamke ili kartonski spremnici. No, i upotreba proizvoda za koje ne postoji alternativa morat će biti smanjena za 25 posto u svakoj zemlji do 2025. Među primjerima su kutije za burgere i plastična folija.

Zastupnici su izglasali i to da će proizvođači morati smanjiti plastiku u filterima cigareta - što je najčešći plastični otpad na plažama - za 50 posto do 2025, te za 80 posto do 2030. godine.

Druga ambiciozna meta jeste da osiguraju da se, do 2025. godine, 90 posto plastičnih boca reciklira. Trenutno, boce i njihovi čepovi čine 20 posto sve plastike u moru, navodi se u Izvještaju Europskog parlamenta. Porizvođači će morati povesti i više odgovornosti oko toga šta se dešava s njihovim plastičnim proizvodima i pakiranjima.

Koliko je problem veliki?

Istraživanje EU o ovoj temi kaže da se godišnje u europske vode baci oko 150 hiljada tona plastike.

To je mali dio globalnog problema, jer se procjenjuje da se u svjetske okeane godišnje baci oko osam miliona tona plastike. Plastični proizvodi mogu preći velike razdaljine i ostavljaju veliki utjecaj na život u morima.

Ribe i veliki vodeni sisari umiru zbog zagađenja. Kitovi jedu plastične kese zbog čega ne mogu jesti za njih normalnu hranu i zbog toga umiru. Kada se plastični otpad raspada u vodi, ne radi to kao drugi proizvodi - raspada se na male i sve manje komadiće, dok ne postane mikroplastika. Ove male čestice završavaju u ribama, a odatle često odlaze i u ljude. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije