Drama u austrijskim Alpama: Planinar iz BiH teško povrijeđen nakon pada

J. M.
Drama u austrijskim Alpama: Planinar iz BiH teško povrijeđen nakon pada
Planinska tura na Lärchenturm u austrijskim Alpama loše je završila za par iz Bosne i Hercegovine koji je doživio nesreću.

U utorak 21. avgusta, dvoje planinara iz Bosne i Hercegovine, 48-godišnji muškarac i njegova 45-godišnja partnerka, krenuli su na uspon do Lärchenturma na Karavankama.

Uz pomoć alpinističke opreme došli do 1967 metara visokog vrha Lärchenturm, a onda se odlučili spustiti preko tzv. Lärchenscharte.

Međutim, oko 15.50 sati, na desetak metara iznad Lärchenscharta, planinar iz BiH je izgubio snagu, nije mogao držati čeličnu sajlu i pao je zadobivši teške povrede.

Par iz BiH uspio je obavijestiti obližnjeg alpinistu koji je alarmirao spasilačke službe. Ubrzo je stigao spasilački helikopter C-11 čija je posada uspjela konopcima izvući planinara iz BiH i prebaciti ga na kliniku u Klagenfurtu.

Alpinistica iz BiH nije povrijeđena, izvještava 5min.at. U akciji spasavanja učestvovalo je 10-ak članova gorske službe, alpski policajci i civilna policija iz Ferlacha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije