Dr. Osman ef. Kozlić prvi muftija IZ Bošnjaka u Europi

F. V.
Dr. Osman ef. Kozlić prvi muftija IZ Bošnjaka u Europi
Arhiv / Muftija Osman ef. Kozlić

Dr. Osman ef. Kozlić, dugogodišnji muftija banjalučki, po svemu sudeći, bit će prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja, saznaje Radiosarajevo.ba.  

Ovo muftijstvo novo je nakon reorganizacije unutar Islamske zajednice u BiH i trebalo bi biti nadležno za značajan dio Europe.

Nakon prijedloga Rijaseta IZBiH konačnu odluku o tome donijet će Sabor Islamske zajednice u BiH koji će zasjedati u subotu, 15. decembra, što će biti posljednje zasjedanje ovog saziva kojim predsjedavao Hasan Čengić.

Tako je u dnevni red Sabora pod tačkom 8. uvrštena smjena Kozlića s mjesta banjalučkog muftije, a pod narednom njegovo imenovanje za muftiju IZ Bošnjaka u Europi izvan domovinskih zemalja.

Također, predviđeno je i imenovanje novog banjalučkog muftije. Prema neslužbenim informacijama, na tu bi dužnost mogao biti izabran mr. Ahmed ef. Hatunić, aktuelni direktor Behrem-begove medrese u Tuzli.

Na dnevnom redu sjednice Sabora IZBiH bit će budžet tog najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela Zajednice, reisu-l-uleme, kao i Vijeća muftija. Također, razmatrat će se Plan rada reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Rijaseta, te Vijeća muftija. Predviđeno i imenovanje direktora uprava – članova Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije