Dolijala "vinjete-banda": Bosanac u bjekstvu, Hrvat i Austrijanac uhapšeni

Radiosarajevo.ba
Dolijala "vinjete-banda": Bosanac u bjekstvu, Hrvat i Austrijanac uhapšeni
/ Foto: ASFINAG
Službenici austrijske policije rasvijetlili su 54 pljačke koje su se, od augusta prošle do januara ove godine, desile u Salzburgu i okolini.

Sva ova nedjela počinila je tročlana banda koju su činili 36-godišnji državljanin BiH, 26-godišnji Hrvat i 28-godišnji Austrijanac, piše Kronen Zeitung.

Kada je započela serija pljački u regionu Salzburga, Flachgaua i Gornje Austrije, u glavnim ulogama bili su Hrvat i Austrijanac, dok je Bosanac još bio u zatvoru Puch-Urstein, gdje je služio kaznu zbog provala.

Čim je dobio slobodan vikend povezao se s hrvatskim državljaninom u pljački jedne gostionice u kojoj su ukrali 15.000 eura.

Uskoro su "operisali" u punom sastavu, a posebno bogat plijen imali su početkom decembra prošle godine kada su provalili u centar sigurne vožnje u Flachgauu.

Tamo su ukrali 950  vinjeta za austrijske autoputeve koje su prodavali ispod cijene i dobili nadimak "vinjete-banda".

Od ukupne 950 ukradenih vinjeta policija je našla tek malo više od 100-tinjak, dok su ostale prodate uz pomoć 12 saučesnika koje policija također istražuje.

Tročlana banda je ukrala plijen u iznosu od 121.000 eura te načinila štetu od 69.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije