Dodikov prijatelj Strache: Jasno kažem, želimo zabraniti politički islam u Austriji

Radiosarajevo.ba
Dodikov prijatelj Strache: Jasno kažem, želimo zabraniti politički islam u Austriji
Foto: FPÖ / Milorad Dodik i Heinz-Christian Strache
U srijedu navečer austrijski konzervativni dnevnik Krone Zeitung organizirao je TV politički talk show na temu "Koliko je jak politički islam u Austriji".

U emisiji su učestvovali austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache (Slobodarska partija FPÖ), Martin Engelberg (narodna stranka ÖVP), Josef Cap (Socijaldemokratska stranka SPÖ) i Tarafa Baghajat (Inicijativa muslimana Austrije)

Očekivano, u glavnoj ulozi bio je desničar Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar, blizak predsjedniku RS-a  Miloradu Dodiku, političar koji je, podsjetimo, pozvao na raspad BiH.

Strache je kritizirao "politički islam" i njegov utjecaj na djecu i adolescente, tražeći podršku socijademokratske opozicije. Naglasio je da se moraju preispitati važeći austrijski zakoni.

"Želimo zabraniti politički islam! Kažem jasno i glasno, to je naš cilj. Religija se često zloupotrebljava", rekao je Strache navodeći nedavni slučaj turske djece koja su u bečkoj džamiji slavila pobjedu na Galipolju u Prvom svjetskom ratu.

Strache je dodao da rasprava o zabrani nošenja hidžaba za djevojčice u vrtićima i osnovnim školama "nije vjersko nego političko pitanje", i založio se za zabranu "radikalnih islamskih organizacija" i protjerivanje "propovjednika mržnje".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije