Delegacija EU pozdravila usvajanje izmjena Zakona o zabrani diskriminacije

Fena
Delegacija EU pozdravila usvajanje izmjena Zakona o zabrani diskriminacije
Delegacija Evropske unije (EU) i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini pozdravili su jučerašnje usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvajanje ovoga zakona važan je korak ka usklađivanju bosanskohercegovačkog zakonodavstva o zabrani diskriminacije sa međunarodnim standardima ljudskih prava i zakonodavstvom EU.

Zakon proširuje propisane osnove diskriminacije po starosnoj dobi i invaliditetu, kao i seksualnoj orijentaciji, spolnim karakteristikama i rodnom identitetu, za bolju zaštitu LGBT populacije.

Također, ovaj Zakon uključuje značajne suštinske izmjene u proceduralnim aspektima i otvara put za njegovu efikasniju implementaciju i bolju zaštitu žrtava diskriminacije.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU naglasili su značaj efikasne i jednoobrazne primjene Zakona, kao i potrebe za izradom strategije BiH za borbu protiv diskriminacije te akcionog plana popraćenim uvođenjem relevantnih politika kako bi se osigurali učinkovita zaštita i ostvarivanje ljudskih prava, saopćeno je iz Delegacije EU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije