Čeka se reakcija Madrida: Puigdemont pozvao na mir uoči isteka ultimatuma

Fena
Čeka se reakcija Madrida: Puigdemont pozvao na mir uoči isteka ultimatuma
Katalonski lider Carles Puigdemont pozvao je danas na smirivanje situacije 24 sata prije isteka roka koji su mu španske vlasti postavile da se izjasni da li je ili ne proglasio nezavisnost Katalonije, prenosi Reuters.

"Vlada i ja želimo potvrditi svoju predanost miru, civiliziranosti i spokoju, kao i demokratiji koja je inspirirala odluke koje smo donijeli", rekao je Puigdemont na memorijalnom groblju u Barceloni.

On je nakon referenduma o nezavisnosti pokrajine potpisao deklaraciju o osamostaljenju, ali ju je odmah potom suspendirao. Vlasti iz Madrida koje žele očuvati jedinstvo zemlje su zatražile od njega da se precizno izjasni da li je proglasio nezavisnost.

"U ovim teškim satima nade za Kataloniju, moramo zauzeti jasan stav protiv nasilja, a za civilizaciju, nadu i poštivanje", rekao je Puigdemont ne dajući nikakve indikacije o tome kako će odgovoriti na pitanje vlasti iz Madrida.

Španske državne vlasti bi u slučaju proglašavanja nezavisnosti mogle preuzeti vlasti i ukinuti autonomiju pokrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije