Bugarska zvanično preuzela predsjedavanje Vijećem EU

Radiosarajevo.ba
Bugarska zvanično preuzela predsjedavanje Vijećem EU
Bugarska je u četvrtak na svečanoj ceremoniji u nacionalnom pozorištu u Sofiji preuzela zvanično predsjedavanje Vijećem EU, a prisutne zvaničnike na bugarskom jeziku pozdravio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
"Svi biste željeli stabilnost, bezbjednost, blagostanje, to zaslužuju ljudi u cijelom ovom regionu. Dobro je što će jedan od prioriteta biti budućnost zapadnog Balkana", naglasio je Tusk. 

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da svi zajedno treba da prevaziđu izazove i naprave Europu spremnu za budućnost. 

"Sada je vrijeme za razmišljanje kako da napravimo EU efikasnijom, demokratskijom, boljom za građane, posebno za mlade naraštaje", dodao je Tajani.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da se bugarsko predsjedavanje EU događa u ključnom trenutku, kada postoji niz inicijativa za određivanje budućnosti Unije, prenosi Srna.

Ministar bugarskog predsjedavanja EU Ljiljana Pavlova istakla je da Bugarska ima šta da da Europi, od bogate kulture, do inovacija, tehnologija, znanja i talenta, a obratili su se i bugarski predsjednik Rumen Radev i premijer Bojko Borisov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije