Brexit – evo zašto ova riječ plaši Evropsku uniju

L. R.
Brexit – evo zašto ova riječ plaši Evropsku uniju
Arhiv / Foto: Sputnik
Građani Velike Britanije sutra, 23. juna, donijet će vrlo važnu odluku zbog koje podrhtavaju temelji Evropske unije.

Naime, Britanci će na referendumu odgovoriti na pitanje "Da li Velika Britanija treba ostati članica EU ili treba napustiti EU?".

Ovaj historijski događaj znan je pod skraćenicom BrEXIT – Br kao oznaka za Britaniju, a Exit na engleskom znači izlaz. Dan prije ovog referenduma, ankete pokazuju da je javno mišljenje toliko podijeljeno da se ne mogu predvidjeti njegovi rezultati.

Referendum je organiziran jer ga je na izborima obećao britanski premijer David Cameron. Kazao je prošle godine, ako pobijedi, organizirat će referendum.

I dok je na izborima govorio kako je vrijeme da Britanci odluče o ovom pitanju, jutros je pozvao Britance, posebno starije glasače, da razmisle o posljedicama koje bi izlazak iz EU imao na njihovu državu i buduće naraštaje. "Donesena odluka ne može se vratiti", rekao je u utorak Cameron. "Ako izglasamo izlazak, to je to. To je nepovratno. Napustit ćemo Evropu zauvijek i generacije koje dolaze će se s posljedicama nositi duže nego mi ostali", zaključio je britanski premijer.

Na referendumu će glasati Britanci, Irci i građani Komonvelta, koji su državljani UK i imaju više od 18 godina, kao i državljani Velike Britanije koji žive u inostranstvu. Pravo glasa imat će i građani Gibraltara (i dalje je pod kontrolom Velike Britanije). Pravo glasa nemaju državljani zemalja EU koji žive i rade u Britaniji, osim Iraca, Maltežana i Kiprana.

Najglasniji zagovornik izlaska iz EU je UK Independance Party (Partija za nezavisnost Britanije). Slično žele i u Konzervativnoj partiji, uključujući pet ministara, kao i pojedine predstavnici Laburističke partije. Oni, naime, smatraju da je EU kočnica razvoja Britanije i da je evropska zajednica uspostavila previše biznis pravila zbog kojih se iz Britanije odlijeva milijarde funti godišnje, a Otok dobiva malo zauzvrat. Oni također žele da Britanija uspostavi punu kontrolu nad svojim granicama i da smanje broj ljudi iz ostatka Evrope i svijeta koji dolaze da traže posao.

Barack Obama nedavno je apelirao na Britance da ostanu u EU, a za to su i najveći stubovi Unije - Francuska i Njemačka.

Evropsku uniju dosad je napustio samo Grenland, koji je teritorija Danske. Grenland je 1982. također održao referendum i na njemu se 52 posto glasača izjasnilo protiv EU.

Ako bi Britanija odlučila napustiti EU, taj bi proces trajao najmanje sedam godina.

U Banci Engleske izrazito uznemireni

Banka Engleske smatra da je referendum o izlasku iz EU "najveći trenutni rizik" za britansko, ali i svjetsko finansijsko tržište. "Glasanje za izlazak iz EU znatno bi izmijenilo predviđanja proizvodnje i inflacije kao i okvir" monetarne politike, navela je britanska centralna banka i dodala da postoji rizik od usporavanja britanskog privrednog rasta. Ako Britanci 23. juna glasaju za izlazak iz Unije, domaćinstva će izmijeniti potrošnju, a firme investicije, što bi izazvalo smanjenje potražnje za radnom snagom kao i povećanje nezaposlenosti, upozorila je Banka. Pored toga, s obzirom na nedavna kretanja na deviznim tržištima moguće je da bi britanska funta nastavila da pada u odnosu na druge valute, a taj pad bi bio znatan u slučaju odluke o izlasku iz Unije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije