Bosanci ukrali 160 bicikala u Austriji i prodali ih u trgovini u Banjoj Luci

J. M.
Bosanci ukrali 160 bicikala u Austriji i prodali ih u trgovini u Banjoj Luci
Foto: Kronen Zeitung / Građani ugvatili lopova na djelu
Tandem se specijalizirao za provale u podrumske prostorije višespratnih zgrada, a njihov plijen bili su bicikli, električni bicikli i razni alati.

Provalnici iz BiH – mladići starosti 19, odnosno 24 godine – "operisali" su na području Gornje Austrije, piše Kronen Zeitung.

Od ljeta 2017. godine izveli su najmanje 64 provale u Linzu i okolini te ukrali 160 bicikala i e-bicikala ukupne vrijednosti 162.000 eura.

Ukradeni bicikli završili su "regularnoj" trgovini u Banjoj Luci koju je vodio njihov 33-godišnji poznanik.

Kada je bh. policija, zajedno sa kriminalističkim inspektorima iz Gornje Austrije, krajem januara u Banjoj Luci izvršila pretres trgovine, pronađena su tri bicikla ukradena u Linzu.

"Problem je u tome što počinioci obnavljaju ukradene bicikle kako bi se uklonili brojevi okvira", rekao je Rudi Frühwirth iz Državne kriminalističke policije Gornje Austrije. 

U takvim slučajevima policija obično više ne može vratiti ukradene bicikle zakonitim vlasnicima. Vlasnici bi stoga trebali uzeti broj okvira bicikla ili e-bicikla, kako bi ga mogli dokumentirati u slučaju krađe, preporučuje istražitelj. 

Banjalučki provalnici otkriveni su u septembru 2018. godine kada je žitelj Schlüßlberga zabilježio registarske tablice vozila u koji dvojica muškaraca tovarila bicikle. Nekoliko dana kasnije, policajci su ih uhapsili nakon što su u njihovom vozilu otkrili šest ukradenih bicikala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije