Bosanac osuđen nakon 27 godina: Proces nasmijao čak i sudiju u Innsbrucku

Radiosarajevo.ba
Bosanac osuđen nakon 27 godina: Proces nasmijao čak i sudiju u Innsbrucku
Fraza "Pravda je spora ali dostižna" postigla je puni smisao u slučaju 42-godišnjeg državljanina BiH u komičnom procesu koji je nasmijao Austriju.

"Ovaj proces je poseban", rekao je s osmijehom čak i sudija Pokrajinskog suda u Innsbrucku.

Zločin se desio prije 27 godina u Innsbrucku. Tada 15-godišnji bosanski tinejdžer našao se u pogrešnom društvu prijatelja koji su 1991. slomili nekoliko stakala na parkiranim automobilima iz kojih su uzeli nešto austrijskih šilinga, muzičkih kaseta i sličnih predmeta.

Malo kasnije adolescent je uhapšen u jednom jugoslovenskom restoranu u Innsbrucku, ali tokom pretresa kuće nije otkrivena ukradena roba. 

"Bio sam tamo, ali nisam uzeo ništa od ukradenih stvari", rekao je Bosanac koji se nikad nije suočio s krivičnim postupkom.

Nakon izvjesnog vremena vratio se u BiH, zasnovao porodicu i zaposlio se kao vozač kamiona. Tek tada su počeli pravi problemi za državljanina BiH. Bio je u "policijskom kompjuteru" zbog čega je često kontroliran, zadržavan, ali nikad uhapšen.

Austrijski pravosudni organi odlučili su prekinuti igru "mačke i miša": Došli su do kontakta 42-godišnjeg Bosanca i ubijedili ga da se pojavi na sudu kako bi bila stavljena tačka na slučaj.

Bosanac se pojavio na sudu i priznao 12 krađa iz tinejdžerskog doba. Određena mu je kazna od 1.200 eura od kojih će morati platiti manje od 300 eura jer je nakon hapšenja u mladosti neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru!

"Konačno je gotovo", rekao je Bosanac nakon što je platio kaznu i osigurao sebi "slobodnu vožnju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije