Boris Johnson neće da plati 43 milijarde eura duga Europskoj uniji

Radiosarajevo.ba
Boris Johnson neće da plati 43 milijarde eura duga Europskoj uniji
Foto: Press Association/PIXSELL / Donald Tusk i Boris Johnson na samitu G7

Britanski premijer Boris Johnson planira da, ukoliko napusti Europsku uniju (EU) bez dogovora sa Briselom, zadrži 30 milijardi funti koje je bilo predviđeno da plati EU.

Kako piše "Mail on sunday", Johnson planira da liderima EU ovu vijest saopći tokom samita G7, koji se trenutno održava u Biarritzu, u Francuskoj, javlja Tanjug.

Kako navodi londonski list, Johnson će liderima EU prenijeti, pozivajući se na zaključke advokata, da će London u slučaju nesporazumnog Brexita platiti samo devet milijardi funti (oko 9,8 milijardi eura), a ne 39 milijardi funti (oko 43,1 milijardi eura), što je bila suma koju je EU dogovorila sa doskorašnjom britanskom premijerkom Theresom May.

Reuters prenosi da će se Johnson pozvati na zaključke advokata da je zvanični London dužan da isplati samo ovu sumu, a ne dodatne troškove "vezane za tranzicioni period".

Britanska agencija navodi da za sada nije uspjela dobiti komentar iz Johnson kabineta na informaciju lista "Mail on sunday".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije