Bild: Kako je došlo do strašne nesreće koja je odnijela 18 života

Radiosarajevo.ba
Bild: Kako je došlo do strašne nesreće koja je odnijela 18 života
/ Infografika: Bild
Njemačka je još u šoku nakon tragedije na autoputu A9 koja je odnijela 18 života u zapaljenom autobusu nakon sudara s kamionom. Kako je došlo do ove strašne nesreće?

Dosadašnji nalazi istrage pokazuju da je kamion s prikolicom zbog zastoja vozio desnom trakom brzinom od oko 30 km/h. Autobus se brzinom od oko 60 km/h zabio u prikolicu i zapalio.

Zašto je došlo do požara? Najtiražniji njemački list Bild iznosi dvije teorije.

Prva teorija: Stručnjak za sigurnost Johannes Hübner misli da je nakon sudara došlo do oštećenja elektronskog sistema autobusa, kratkog spoja i požara. Ako vozač nije bio u mogućnosti da prekidačem isključi elektroniku varnice su došle do rezervoara i izazvale ogroman požar.

Druga teorija: Autobus se zapalio i prije sudara! Siegfried Brockmann iz Udruženja njemačkih osiguravača smatra da je došlo do požara u prostoru motora. Ako ulje ili dizel dođu u kontakt s vrelim dijelovima motora, brzo nastaje i širi se vatra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije