Bijela kuga u bogatoj državi: Za svako novorođenče roditeljima daju čak 10.000 eura

Anadolija
Bijela kuga u bogatoj državi: Za svako novorođenče roditeljima daju čak 10.000 eura
Foto: ZDF / Helsinski, glavni grad Finske

Finska se posljednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti, te su odlučili poduzeti konkretne mjere, a jedna od njih su i poticaji za rađanje više djece.

Općinske vlasti Lestijärvija su prije nekoliko godina skrenule pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu, te su donijeli odluku da će za svako novorođenče roditeljima isplatiti čak 10.000 eura.

Vlasti su odlučile poduzeti pronatalitetne mjere nakon što je u tom finskom gradiću tokom jedne godine rođena samo jedna beba.

"Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba svi su se probudili i kazali da se nešto mora uraditi", kazala je novinarima Paula Jokela, učiteljica lokalne škole.

Dodala je kako su se čak zabrinuli da u jednom momentu više neće imati dovoljno učenika u školi jer u jednom razredu imaju samo tri učenika, što je, kako je rekla, vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti su saopćile da će u periodu od 10 godina za svako novorođenče roditeljima platiti 10.000 eura kako bi podstakli mlade da rađaju što više djece. Slične pronatalitetne mjere se provode u još nekim finskim gradovima koji se također suočavaju sa poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta. Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogla negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u narednom periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmoro djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi oko 2,5 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije