Bh. dijaspora pisala Stracheu: Želite li upaliti Balkan Dodikovim ordenima

J. M.
Bh. dijaspora pisala Stracheu: Želite li upaliti Balkan Dodikovim ordenima
Predsjednik kluba poslanika Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Johann Gudenus izazvao je pometnju u ovoj zemlji svojim učešćem na proslavi neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci.

Iako je FPÖ zvanično potvrdio da je predsjednik kluba bio u "privatnoj posjeti", a nikako u službenom svojstvu, bh. dijaspora u Austriji napisala je otvoreno pismo vicekancelaru Heinz-Christianu Stracheu, u kojem snažno kritiziraju ordene koje je njemu i Gudenusu  uručio Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Pismo je uputio ZZI (Centar za savremenu inicijativu), nestranačko udruženje za razvoj kulturne, naučne i svake druge suradnje između Austrije i Bosne i Hercegovine. Članovi udruženja su i Austrijanci i Bosanci.

"Da li podizanjem nacionalističkih tenzija, želite ponovo upaliti Balkan i ugroziti mir i sigurnost u Evropi? Ovo pitanje postavljamo jer vaša stranka tvrdi da islam ne pripada Europi i da religija doprinosi radikaliziranju ljudi.  Bosna i Hercegovina je upravo antiteza onoga što stalno potencirate jer je muslimansko stanovništvo vijekovima živjelo u miru s ljudima drugih vjeroispovesti. I to u Europi", stoji u pismu ZZI-a.

Ovim pismom Udruženje je željelo kritizirati kontroverzne spoljnopolitičke kontakte političara FPÖ-a s Miloradom Dodikom, koji već dugi niz godina želi odvojiti RS od BiH i uspostaviti zajedničku državu sa Srbijom, objašnjavaju austrijski mediji. 

"FPÖ sebe vidi kao promotora pristojnih i vrijednih građana. Stoga je zanimljivo upitati za koje specifično dostignuće u Republici Srpskoj ste dobili priznanja? Možemo pretpostaviti da ste tokom svoje političke karijere dobili dovoljno priznanja da vam ne bi bilo teško da se odreknete ordenja iz RS-a. Ima dovoljno drugih ratnih zločinaca te kontroverznih političara i organizacija koji uživaju u priznanjima Republike Srpske", stoji u otvorenom pismu bh dijaspore austrijskom vicekancelaru Heinz-Christianu Stracheu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije