Berlin: Muslimani klanjali džuma-namaz na ulici pored zapaljene džamije

Anadolija
Berlin: Muslimani klanjali džuma-namaz na ulici pored zapaljene džamije
Anadolija / Džuma-namaz na ulici pored džamije "Koca Sinan" u Berlinu
Nekoliko stotina muslimana danas je klanjalo džuma-namaz na ulici pored džamije "Koca Sinan" u njemačkom gradiću Reinickendorf u Berlinu koja je zapaljena u nedjelju ujutro, i koja je pritom pretrpjela veliku materijalnu štetu.

Iako je bilo veoma hladno, veliki broj muslimana okupio se pored džamije, kojom inače upravlja Uprava za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB), kako bi molitvom na tom mjestu izrazili solidarnost i jedinstvo nakon nedavnog incidenta.

Bayram Turk, imam džamije u Berlinu, u hutbi je istakao da nijedan čovjek nema pravo vrijeđati i ugnjetavati druge i sebe smatrati superiornijim zbog rase, vjere, boje kože, spola, naroda kome pripada i geografskog prostora s kojeg dolazi, napominjući kako islam strogo odbacuje svaki vid rasizma.

Džuma-namaz na ulici pored džamije

Zapaljena džamija "Koca Sinan" u Berlinu

Naglasio je kako je posljednjih dana u Njemačkoj znatno povećan broj napada na džamije što, kako je rekao, među muslimanima izaziva uznemirenost i zabrinutost.

"Tim povodom, pozivamo sve ljude na zdravorazumsko ponašanje i na opreznost u slučaju bilo kakvih provokacija", rekao je imam.

Podsjetimo, džamija u Berlinu je zapaljena u nedjelju ujutro. Povrijeđenih nije bilo, ali je zgrada pretrpjela veliku štetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije