Belgija i Holandija razmijenile teritorije na obalama rijeke Meuse

AA
Belgija i Holandija razmijenile teritorije na obalama rijeke Meuse
Bilateralnim sporazumom postignutim između Belgije i Holandije od danas je na snazi nova međudržavna granica na rijeci Meuse.

Belgija i Holandija pregovorima su razmijenili teritorij i trajno riješili administrativne i sigurnosne probleme u regiji na obali rijeke Meuse.

Danas je na snagu stupio dogovor o uspostavi nove granice na dijelu toka rijeke koji je do sada nalikovao slovu “s“, a od danas je to prava linija.

Kvantitativno gledano Belgija je za 30-ak dunuma na svojoj strani obale dala Holandiji 160 dunuma teritorije na drugoj strani obale, ali obje strane su zadovoljne postignutim sporazumom.

Pitanje neophodnosti revizije sporazuma o granici između Holandije i Belgije na dnevni red je dospjelo prije četiri godine kada je na belgijskoj teritoriji na suprotnoj strani riječne obale pronađen obezglavljen leš, a belgijski organi su bili suočeni s administrativnim problemima u samom pristupu tom terenu.

Leš je pronađen na sjevernoj obali na koji holandska policija ne ulazi, a belgijska policija nema kopneni pristup već je morala pod lošim vremenskim uvjetima čamcima prelaziti da izvrši uviđaj.

Belgija se sporazumno odrekla tog dijela teritorije koji iznosi približno 15 fudbalskih terena, a Holandija je zauzvrat Belgiji prepustila znatno manji komad zemlje na južnoj obali rijeke Meuse.

Poprilično odsječeni komadi teritorije sa obje strane rijeke su slovili za oaze kriminala, a i tome se nazire kraj jer je sporazumom međudržavna granica iz 1843. godine izmijenjena i sada i holandska i belgijska policija mogu eliminirati te ćelije bezakonja na obali Meuse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije