Bečke autoškole uče u tramvajima

Radiosarajevo.ba
Bečke autoškole uče u tramvajima
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

Instruktori vožnje iz bečkih autoškola i ove godine prolazit će kroz obuku u tramvajima. Umjesto automobila instruktori gradom trebaju voziti 40 tona težak tramvaj u pratnji mentora iz gradskog preduzeća za javni prevoz „Wiener Linien“. Cilj je upoznati instruktore sa izazovima upravljanja tramvajem i osigurati više obostrane obzirnosti i sigurnosti na bečkim ulicama.

Proteklih godina je preko 1.000 instruktora autoškola učestvovalo u zajedničkom projektu preduzeća „Wiener Linien“ i Privredne komore za poboljšanje suživota u gradskom saobraćaju.

„Tramvaj je vezan za šine i ne može skrenuti, što u svakodnevnom saobraćaju predstavlja pravi izazov. Promjena perspektive instruktorima autoškola daje vrijedna saznanja koja oni prenose svojim polaznicima“, navode iz Wiener Linien.

Najčešće se dešava da automobili presjecaju put tramvaju ili podcjenjuju put kočenja tramvaja koji teže i do 43 tone, piše Eurocomm-pr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije