Beč povećava udio organski uzgojenih namirnica u školskoj ishrani

Promotivni tekst
Beč povećava udio organski uzgojenih namirnica u školskoj ishrani
Beč je 2001. godine pokrenuo prvu inicijativu korištenja organski uzgojenih namirnica u obrazovnim ustanovama.

"Od tada se udio organski uzgojenih namirnica u ishrani u školama i vrtićima kontinuirano povećavao", kaže gradski povjerenik za obrazovanje Jürgen Czernohorszky.

No sada su grad Beč i Udruga roditelja pokrajine Beč uspjeli povisiti udio organski uzgojenih namirnica u ručkovima i užinama u bečkim cjelodnevnim školama sa 40 na 50 procenata. Time će poslijepodnevna ishrana učenika ubuduće postati još kvalitetnija i uravnoteženija.

U istraživanju iz 2018. godine kojeg je proveo Greenpeace, a koje se bavilo tematikom zdrave ishrane u saveznim pokrajinama, Beč je zauzeo prvo mjesto.

Prvi put se tematiziralo i pitanje zaštite životinja u sklopu ishrane u školama: Novitet je da se sada smije upotrebljavati više jaja i proizvoda od jaja iz slobodnog uzgoja.

"Istrajnost se isplati! Već godinama se angažiramo zajedno sa odjelom za zaštitu okoliša grada Beča, ombudsmanom za zaštitu životinja i eko-socijalnim forumom grada Beča inicijativom "Dobar ukus – bez grižnje savjesti" u korist korištenja zdravih i uravnoteženih namirnica u javnoj ishrani", kaže općinski vijećnik Josef Taucher i dodaje: "Grad Beč dnevno podijeli oko 100.000 obroka. Stoga je i razumljivo da ovu ekonomsku polugu iskoristimo kako bismo našoj djeci servirali najkvalitetniju ishranu.

Osim toga, od februrara 2015. učenici svih bečkih obaveznih škola mogu uživati u programu "Besplatni organski plodovi u školama": jednom sedmično liferanti sa certifikatom organskog uzgoja dostavljaju voće i povrće direktno školama.

Program sadrži između ostalog zdrave plodove poput jabuka, mrkvi, krušaka i narandži iz regionalnog organskog uzgoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije