Beč: Muzej Jevreja slavi 30-godišnji jubilej i otvara novu izložbu

Radiosarajevo.ba
Beč: Muzej Jevreja slavi 30-godišnji jubilej i otvara novu izložbu
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Muzej Jevreja u Beču

"Ovdje u Muzeju Jevreja nam je važno da ispričamo priče prosječnih bečkih porodica, bečkih jevrejskih porodica, koje su vodile bezbrižan, ispunjen život sve do brutalnog prekida 1938. godine. Jedna od ovih porodica bila je i porodica Klagsbrunn čija je priča ispričana simbolično u ime hiljada bečkih Jevreja.", izjavila je Danielle Spera, direktorica Muzeja Jevreja u Beču. 

Kustosica Muzeja dala je posjetiteljima uvid u stvaralački opus fotografskog kroničara Kurta Klagsbrunna koji je 1938. godine kao 20godišnjak uspio pobjeći iz Beča sa roditeljima i bratom u Brazil gdje je decenijama fotografirao tamnošnji život. Dio njegove ostavštine, poklonjen bečkom Muzeju Jevreja 2017. godine, može se vidjeti u okviru izložbe "Oko Brazila. Kurt Klagsbrunn" do 19. Maja 2019. godine. Autori Erich Hackl i Victor Klagsbrunn, nećak Kurta Klagsbrunna, govorili su na otvaranju o porodičnoj historiji Klagsbrunna kao i o njihovom bijegu.  

"Muzej Jevreja je već više od 30 godina mjesto susreta i razumijevanja. On je bio prvi muzej u okviru koncerna Bečkog holdinga te stoga zauzima posebno mjesto izmedju naša četiri muzeja. Svojim raznolikim izložbama Muzej uvijek iznova iznenadjuje novim perspektivama poput trenutne izložbe "Oko Brazila. Kurt Klagsbrunn". Naravno, ovo je i mjesto konfrontacije sa historijom Jevreja. I na ovom području Muzej radi na prosvjećivanju kroz izložbe ili projekte kao što je "OT".", naglasio je Kurt Gollowitzer, direktor Bečkog holdinga. 

Svečani govor u povodu 30godišnjeg jubileja održao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig: "U bečkom Muzeju Jevreja prepoznajem svjetlost u teškim vremenima. Od početka je bio centar jevrejske kulture te je podigao svjesnot gradjana Beča o sudbini i značaju bečkih Jevreja. Muzej Jevreja danas je vidljiv i živ simbol Jevrejstva u Beču". 

Grad Beč je prije 30 godina na poticaj tadašnjeg bečkog gradonačelnika Helmuta Zilka (ponovo) osnovao Muzej Jevreja. Isprva bez pripadajućeg prostora, izložbe Muzeja održavale su se u jevrejskom općinskom centru. Pet godina kasnije Muzej se preselio u Palaču Eskeles, koja su 18. novembra svečano otvorili Helmut Zilk i gradonačelnik Jerusalema, porijeklom iz Beča, Teddy Kollek. Muzej Jevreja je od tada mjesto na kojem se stvara svjesnost o jevrejskoj historiji, religiji i kulturi.

Raznolike izložbe o historiji bečkih Jevreja pripovijedaju narative grada Beča iz različitih životnih područja, izmedju ostalog i lične sudbine, migracije, imigracije, filmove, fotografije, socijalno-ekonomske uslove, fenomene popularne kulture sve do suvremene umjetnosti te tako privlače publiku. Sa 130.000 posjetitelja 2017. godine postignut je i rekord.

Projekt OT

Projekt "OT" ("OT" na hebrejskom "simbol ili znak") nastao je 2016. godine u dodirnom području nauke, umjetnosti i posredovanja kao i muzeja, univerziteta i privatne inicijative. Pet metara visoki sup sa zvijezdom, instalacija umjetnika Lukasa Kaufmanna iz klase za transmedijalnu umjetnost na Univerzitetu za primijenjenu umjetnost, nosi na sebi isprepletenu osvjetljenju Davidovu zvijezdu.

Natpis ugraviran na stupu upućuje na ime sinagoge i njeno nasilno uništenje tokom vremena nacijonalsocijalizma. Preko QR-koda moguće je očitati vizualiziranja rekonstrirane sinagoge. Informacije su takodjer dostupne  na stranici www.lichtzeichen.wien.

Oko Brazila – od Florisdorfa do Rio de Janeira 

Fotograf Kurt Klagsbrunn, rodjen 1918. Godine u Beču, od 1939. godine do 70tih je  godina bilježio moderni život Brazila. Fotografirao je zabave imućnih kao i zadovoljstva običnih ljudi. Njegovi modeli su bili poznati poput Orsona Wellsa ili Evite Peron, ali i mladenka koja baca buket, ulični čistači cipela na bulevarima ili posjetitelji nekog kafea utonuli u sanjarenje. Kurt Klagsbrunn brzo se razvio od autodidakta u pionira fotografa društvene kronike, pritom dokumentirajući i nastanak novog glavnog grada Brazilije. Kurt Klagsbrunn umro je 2015. godine u Rio de Janeiru.

Dio njegove umjetničke zaostavštine sa pismima, zabilješkama, fotografijama i drugim uspomenama poklonjen je 2017. godine bečkom Muzeju Jevreja. Izložba "Oko Brazila. Kurt Klagsbrunn" prezentira ovaj poklon kao i izbor njegovih radova u brazilskom egzilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije