Austrija ima 4.695 novih državljana: Bosanci najbrojniji, slijede Turci i Kosovari

Radiosarajevo.ba
Austrija ima 4.695 novih državljana: Bosanci najbrojniji, slijede Turci i Kosovari
U prvoj polovini 2017. godine austrijsko državljanstvo dobilo je 4.695 osoba, od kojih 53 imaju prebivalište u inozemstvu.

Broj novih državljana je za 9,6 procenata viši u poređenju s istim periodom prošle godine. Više od trećine (35,9 posto) novih austrijskih državljana rođeno je u ovoj zemlji, a 1.689 osoba dobilo je pasoš na osnovu šestogodišnjeg boravka ili rođenja u ovoj alpskoj zemlji.

Matičnog državljanstva u korist novog austrijskog odreklo se najviše Bosanaca i Hercegovaca (698), slijede Turci (456) i Kosovari (319).

Podsjećamo da je veliku pažnju austrijske javnosti izazvalo istraživanje provedeno među muslimanima koji žive u ovoj zemlji. Kroz anketu na uzorku od 1129 ispitanika analizirani su stavovi muslimana u Austriji o društvu, porodici, vjeri.

Pokazalo se da najliberalnije stavove imaju austrijski muslimani rođeni ili porijeklom iz Irana i BiH. Bosanci su dali najprihvatljivije odgovore na pitanja o ulozi islama u društvu, porodici, prilagođenosti austrijskih zakona muslimanima. Tako su rezultati ankete izazvali žučne reakcije austrijskih političara. Sebastian Kurz, ministar za vanjske poslove Austrije, izjavio je da je anketa dala za pravo njegovoj politici masivnog reduciranja migracije.

Inače, u Austriji živi oko 700.000 muslimana, najviše turskog i bosanskohercegovačkog porijekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije