ARD otkrio skandal: Hrvatska policija ilegalno tjera migrante preko granice u BiH

Radiosarajevo.ba
ARD otkrio skandal: Hrvatska policija ilegalno tjera migrante preko granice u BiH
Na tragu prigovora koje nevladine organizacije, a i sami migranti, već nekoliko mjeseci imaju na rad Hrvatske policije po pitanju tretmana osoba koji ilegalno prelaze granicu,

ARD-ovi novinari iz Studija Beč analizirali su opsežan video-materijal sniman skrivenom kamerom te su istraživali na licu mjesta – u pograničnom predjelu između BiH i Hrvatske, objavio je ARD, a prenosi DW.

Video je ARD-u (i drugim medijima) na raspolaganje stavila nevladina organizacija Border Violence Monitoring. Radi se ukupno o 132 video-snimka. ARD piše da se na njima može vidjeti ukupno 54 "vjerojatno ilegalna vraćanja grupa migranata iz EU članice Hrvatske u smjeru Bosne i Hercegovine".

Na snimcimaa, kako prenosi ARD, između ostaloga se može vidjeti hrvatske policajce u blizini granice s BiH – koji dijelom i uz upotrebu sile (udarci nogom, korištenje pendreka) prisiljavaju migrante da se "postroje". I onda šumskim puteljkom kreću očito prema "zelenoj granici" u smjeru BiH.

Kolektivno i nasilno vraćanje migranata?

U razdoblju između septembra i oktobra 2018. detektirano je najmanje 386 osoba, među njima žene i djeca, kako ih naoružane pripadnici MUP-a RH (regularne policije i specijalnih postrojbi) prate na šumskom puteljku, i onda nešto kasnije se vidi policajce kako se sami vraćaju natrag. Snimci očito ni na jednom mjestu ne prikazuju premlaćivanje migranata, za što se često znalo čuti optužbe na račun hrvatskih policajaca.

ARD sumnja da se radilo o prisilnom vraćanju migranata u BiH, takozvanoj "pushback" praksi koja krši UN-ovu povelju o izbjeglicama, kako je za ARD rekao Neven Crvenković iz UNHCR-a u Sarajevu. Prebacivanje migranata koji su ilegalno prešli granicu regularno se odvija preko službenih graničnih prijelaza po dogovoru dotičnih zemalja.

Za to je potrebno provesti postupak koji se pismeno dokumentira, te tim ljudima omogućiti, ukoliko žele, da podnesu zahtjev za azilom ili drugim vidom zaštite.

MUP RH: "Radimo u skladu s važećim pravom"

Ministarstvo unutarnjih poslova i sam resorni ministar Davor Božinović posljednjih mjeseci dosljedno ponavljaju kako Policija RH djeluje u "skladu s važećim EU-pravom". Rad pripadnika MUP-a na očuvanje vanjske granice EU-a prije nekoliko mjeseci je, kako često zna naglasiti ministar Božinović, pohvalila i njemačka kancelarka Merkel.

Na samim snimkama, kaže ARD, ne vidi se posve jasno kamo idu migranti. Ali se izražava sumnja da su oni bili prisiljeni vratiti se u BiH. Njemački novinari su istraživali i s druge, bosanske strane granice. Radi se o području u blizini graničnog prijelaza Užljebić.

migranti_04_ard.jpg - undefined

Printscreen

U materijalu koji je objavio ARD, može se čuti i same izbjeglice i migrante. Prenosi se izjava jednog mladića iz Pakistana, koji kaže da su hrvatski policajci migrantima rekli da da "niko ne smije ostati u Hrvatskoj", odnosno da se moraju vratiti u Bosnu kad ih uhvate.

Hrvatska vlada odbacuje prigovore

Hrvatska vlada je posljednjih mjeseci u nekoliko navrata oštro odbacila prigovore na navodno ilegalno postupanje prema migranti, između ostaloga od strane Vijeća Europe ili Human Rights Watcha.

Na temelju snimki koje je prikupila organizacija Border Violence Monitoring (koje su joj dostavili pošiljatelji koji su iz sigurnosnih razloga htjeli ostati anonimni), ARD u svom prilogu postavlja pitanje je i to doista istina.

MUP RH se po tvrdnjama ARD-a još nije očitovao na njihov upit o tretmanu migranata na granici s BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije