Anketa izazvala buru: Jedino bosanski muslimani ne žive u paralelnom svijetu

J. M.
Anketa izazvala buru: Jedino bosanski muslimani ne žive u paralelnom svijetu
Veliku pažnju austrijske javnosti izazvalo je istraživanje provedeno među muslimanima koji žive u ovoj zemlji. Kroz anketu na uzorku od 1129 ispitanika analizirani su stavovi muslimana u Austriji o društvu, porodici, vjeri.

Ispitanici u anketi Univerziteta Krems podijeljeni su u dvije grupe – na one koji su rođeni u Austriji te na one koji su došli kao migranti ili izbjeglice.

Pokazalo se da najliberalnije stavove imaju austrijski muslimani rođeni ili porijeklom iz Irana i BiH. Bosanci su dali najprihvatljivije odgovore na pitanja o ulozi islama u društvu, porodici, prilagođenosti austrijskih zakona muslimanima...

Nasuprot Bosancima (i Irancima) stoje nešto tvrđi stavovi Afganistanaca, Čečena, Somalijaca, u velikoj mjeri čak i Turaka.

Rezultati ankete izazvali su žučne reakcije austrijskih političara. Sebastian Kurz, ministar za vanjske poslove Austrije, izjavio je da je anketa dala za pravo njegovoj politici masivnog reduciranja migracije.

Integracija je propala, interpretirao je rezultate Manfred Haimbuchner, prvi čovjek desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) za regiju Gornja Austrija. Zanimljiva je njegova ocjena da se "samo kod bosanskih muslimana prepoznaje da ne žive u paralelnom svijetu".

Inače, u Austriji živi oko 700.000 muslimana, najviše turskog i bosanskohercegovačkog porijekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije