Angela Merkel odbrusila Emmanuelu Macronu: Smučilo mi se da skupljam tvoje krhotine

Politika
Angela Merkel odbrusila Emmanuelu Macronu: Smučilo mi se da skupljam tvoje krhotine

Sudeći prema izjavama posljednih nekoliko sedmica politički odnosi između njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emmanuela Macrona ozbiljno se komplikuju, piše Politika.

Njemačka kancelarka je u privatnom razgovoru, na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, oštro kritikovala francuskog predsjednika, navodi "New York Times".

"Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lijepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sjednemo i popijemo šolju čaja", rekla je navodno Macronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Emmanuel Macron je ranije u intervjuu "Economistu" zaključio da je NATO, zbog nedostatka dogovora, doživio "moždanu smrt", a njemačka kancelarka je odbacila te njegove tvrdnje kao pretjerane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Macron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, iako su obje zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Sjeverna Makedonija je na zahtjev susjedne Grčke čak promijenila ime, podsjeća "New York Times".

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Njemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO-a u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

"Odnosi Francuske i Njemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživjela takvu ogorčenost i nerazumevanje", izjavila je Claudia Major, analitičar sigurnosti pri Njemačkom institutu za međunarodnu politiku i sigurnost.

Kao ambiciozan francuski predsjednik s gotovo kraljevskim ovlašćenjima, Macron sve više gubi strpljenje zbog usporenog pragmatičnog pristupa Angele Merkel, njemačkog federalizma i koalicione vlade, smatra Major, prenio je Tanjug.

Njegova želja, "na njegov nestrpljiv i gotovo nervozan način", da "predvodi i remeti" u sukobu je s njemačkim sistemom, koji je veoma usporen tokom posljednjeg mandata Angele Merkel i u trenutku kada koalicija nastoji da preživi, dodala je ona.

Nemačka će nakon Macronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi "New York Times", podsjećajući da je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass (SPD) u srijedu na sastanku NATO-a u Brusselsu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomjesti "nedostatak političke diskusije u savezu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije