Ambasada Rusije u Zagrebu: Spremamo odgovor na neprijateljski čin Vlade RH

Radiosarajevo.ba
Ambasada Rusije u Zagrebu: Spremamo odgovor na neprijateljski čin Vlade RH
Ambasada Rusije u Zagrebu izrazila je žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s V. Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez "neprijateljskim".

"Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-privredni dio", saopćio je Ured za odnose s javnošću ruskog diplomatskog predstavništva.

U saopćenju se navodi da je to "pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje prima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter".

"Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o uspostavljenju razloga i potrazi krivih u incidentu koji se dogodio  4. marta u Salisburyju, a kojega istraga nosi pristran i neobjektivan karakter", dodaje se.

U saopćenju također stoji da Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku.

Premijer Plenković je na vanrednoj konferenciji za novinare objavio da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Velikom Britanijom u slanju političke poruke Rusiji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomata u Hrvatskoj proglasiti personom non gratom, ne navodeći ime diplomata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije