Afera na pomolu: Volkswagen angažirao osobe da prate porodicu Nijaza Hastora

Radiosarajevo.ba
Afera na pomolu: Volkswagen angažirao osobe da prate porodicu Nijaza Hastora
FOTO: Arhiv / Nijaz Hastor

Volkswagen grupacija je pratila je čelnike kompanije Prevent u BiH, jednog od glavnih Volkswagenovih dobavljača., piše njemački "Bild am Sonntag".

Prema riječima advokata iz odjeljenja za nabavke VW-a u advokatskoj kancelariji Hogan Lovellsu, od marta 2017. godine naručili su berlinsku sigurnosnu kompaniju kako bi dobili informacije o ukupno 37 "ciljnih osoba".

Među tim osobama su i članovi porodice Nijaza Hastora, vlasnika Preventa, te nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata.

Privatni istražitelji su također posjetili adrese navedenihosoba i dokumentovali svoja zapažanja u dosijeima. Proces je vođenpod šifrom "Duke" (Vojvoda).

Ovo je potvrdio i glavnogovornik Volkswagena, a cilj kompanije bio je, tvrdi, transparentnost u strukturi mreže grupacije. 

Prevent je u augustu 2016. godine, podsjećaju, imao spor sa Volkswagenom zbog naprasnog otkazivanja ugovora. Dvije firme u okviru Prevent grupacije, Car Trim i ES Automobilguss, su obustavile isporuku autodijelova njemačkom gigantu, što je rezultiralo zastojem u proizvodnji automobila.

Ističe se da je u avgustu 2016. između VW-a i Preventa došlo do spora godine, nakon čega je došlo do obustave dvije velike isporuke VW-u. Navodno je to ovaj koncern koštalo trocifren milionski iznos.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije