Ubistva, zločini i stravične nesreće: Tragedije koje su obilježile 2019. u BiH

Radiosarajevo.ba
Ubistva, zločini i stravične nesreće: Tragedije koje su obilježile 2019. u BiH
Photojoiner / Tragedije koje su obilježile 2019. u BiH

Ni 2019. godina nije mogla proći bez velikih tragedija u Bosni i Hercegovini. Samo u periodu januar-novembar ove godine na području Federacije BiH evidentirane su 21.982 saobraćajne nesreće u kojima je poginulo 125, teže povrijeđeno 888 i lakše povrijeđeno 5.402 lica.

Neprilagođena brzina bila je uzrok u 5.013 saobraćajnih nesreća, a utjecaj alkohola bio je uzrokom 752 saobraćajne nesreće, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Federalne uprave policije.

Krenimo redom...

Januar 2019.

Početak godine obilježila je tragedija u Sarajevu. Dječak iz Splita tragično je preminuo u Sarajevu gdje je došao kako bi nastupio na nogometnom takmičenju.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova KS potvrdili su kako su dobili obavijest da je dječak preminuo na bazenu "Termalne rivijere Ilidža". Riječ je bilo o dječaku koji je u Sarajevo doputovao kao član splitske nogometne akademije "Srđan Mladinić"..

Almir Prguda, direktor nogometnog turnira ''Šampion Junior Kup 2019'', potvrdio je kako je uzrok smrti srčani udar.

O ovoj tragediji više pročitajte OVDJE.

Februar 2019.

U blizini mjesta Košćan kod Hadžića u utorak je u razmjeni vatre sa sarajevskim policajcima likvidiran - Edin Gačić, višestruki ubica. Tako je završen osmodnevni "lov" za četverostrukim ubicom. Sve je počelo u mjestu Podorašac kod Konjica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćilo je četvrtog februara kako je u jutarnjim satima izvršeno ubistvo Sauda Sultanića iz mjesta Podorašac kod Konjica. Sultanić je ubijen u svojoj trgovačkoj radnji. 

Ubica je pobjegao s mjesta događaja, a vrlo brzo u medijima se pojavila informacija da je ubistvo izvršio do tada dvostruki ubica - Edin Gačić, koji je kaznu odslužio u KPZ Bihać, a iz kojeg je pušten 2017. godine.

Edin Gačić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Edin Gačić

Odmah nakon što je utvrđeno da je ubica Gačić počela je potraga za njim. Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u pomoć je pritekao i MUP RS-a. Specijalci s dugim cijevima "češljali" su terene oko mjesta u blizini Podorašca - sela Brđani, Zukići, Šunji i Grad. Policija je raspisala potjernicu i nagrada od 50.000 KM za dojavu i zamolila građane za sve informacije.

Za Gačićem je tragalo 1.200 policajaca, a policija je imala dodatni "teret" s obzirom na to da je u Sarajevu upriličena ceremonija otvaranja EYOF-a. 

Gačić je ubijen u blizini mjesta Košćan kod Hadžića, a tokom pokušaja hapšenja otvorio je vatru i ranio jednog policajca.

Informacija da je Gačić likvidiran donijela je olakšanje stanovnicima Hadžića, Tarčina, Suhodola i drugih okolnih mjesta, ali svakako i svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Više o ovom slučaju možete pročitati na OVOM linku. 

Mart 2019. 

Mladić El-Emin Hadžić za kojim se tragalo od 4. januara pronađen je mrtav 3. marta na Ponijerima u općini Kakanj, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Podsjećamo, mladić se iz svoje vikendice na Ponijerima udaljio 3. januara u jutarnjim satima od kada mu se gubi svaki trag.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) na Ponijere je tokom dva mjeseca potrage uputila timove sa opremom za spašavanje u zimskim uslovima i pse za pretragu terena sa vodičima.

El-Emin Hadžić - undefined

Foto: KAportal: El-Emin Hadžić

Na terenu je svakodnevno bilo oko 100 ljudi, o osim pripadnika FUCZ, u potrazi za mladićem  učestvovali su GSS u BiH i FBiH, stanice Srebrenik, Novi Grad Sarajevo, Visoko, Zavidovići i Ilidža, jedinica za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, pripadnici PS Kakanj, CZ Općine Kakanj, članovi Lovačkog društva “Srndać” iz Kaknja te određeni broj volontera.

Više o potrazi za  El-Eminpm Hadžić čitajte OVDJE.

April 2019. 

U saobraćajnoj nesreći koja se desila 12. aprila u blizini Sarajeva, poginule su četiri uposlenice Osnovne škole Kovačići - Merima Balkić, Lejla SadikovićAlmina Ćorović i  Mina Kadrić.

Komemoracija nastradalim zaposlenicima OŠ Kovačići - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Komemoracija nastradalim zaposlenicima OŠ Kovačići

Uposlenice su bile na putu ka sahrani svojoj kolegici na Palama.  Saobraćajna nesreća se desila kod tunela Bulozi, iznad Darive - istočni ulaz i izlaz iz Sarajeva.

Nesreća je uslijedila nakon slijetanja automobila sa saobraćajnice u rijeku Miljacku.

Više o jednoj od najvećih tragedija u 2019. godini u BiH pročitajte OVDJE.  

U  Glamočanima kod Banje Luke pucnjavi su stradala tri lica. Ubijen je Slaviša Krunić vlasnik kompanija "Sector Security, "Žitopeka", "Žitoprodukt", "Sektor ADS" i "Sektor ZOS", jedan od njegovih pratilaca Žarko Pavlović s Pala, te napadač Željko Kovačević, dok je drugi Krunićev pratilac ranjen.

Komemoracija Slaviši Kruniću - undefined

Foto: Dženan Kriještorac: Komemoracija Slaviši Kruniću

Protiv Banjalučana Benedija Đukanovića (42) i Rodoljuba Gajića (35), kao i Emilija Balde (55) iz Laktaša podignuta je optužnica krajem decembra zbog ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića.

Tuga se nadvila nad Krunićima, posebno na dan Slavišine sahrane, a za njim su žalili i Srbi i Bošnjaci koji su ga poznavali.

Više o vom slučaju čitajte na OVOM linku.

Maj 2019.

U naselju Bojnik kod Sarajeva 11. maja pronađeno tijelo ženske osobe za koje je utvrđeno da se radi o Ružici Bičvić za kojom se tragalo od 20. aprila.

Prema riječima voditelj GSS Novi Grad Sarajevo Fahrudin Dobrača  potvrđen je identitet.

Ružica Bičvić - undefined

Foto: GSS Novi Grad Sarajevo: Ružica Bičvić

"Tijelo koje su pronašli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite je identificirano. Radi se o nestaloj Ružići Bičvić. Riječ je o prirodnoj smrti. Tu je i porodica nastradale...", kazao je za Radiosarajevo.ba Dobrača.

Ružica je nestala u sarajevskom naselju Dobrinja, a više o ovoj potrazi možete pročitati OVDJE

U mjestu Begov Han kod Žepča 14. maja maloljetni dječak Ibrahim Mešeljević je pao u nabujali potok, pred očima svoje majke koja ga je pokušala spasiti. 

Majka dječaka je potom pozvala policiju i mještane koji su izašli na mjesto događaja, a na terenu su bili i pripadnici GSS-a Žepče, Civilne zaštite Žepče, kao i Policijske uprave.

Potraga za šestogodišnjim dječakom iz Begovog Hana - undefined

Foto: GSS Žepče: Potraga za šestogodišnjim dječakom iz Begovog Hana

U potrazi za dječakom učestvovalo nekoliko desetina pripadnika GSS-a Žepče i Zavidovići, kao i SRK Bosna te Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite. 

Ibrahim Mešeljević do danas nije pronađen, a više o ovom slučaju koji je potresao stanovnike Begovog Hana i BiH možete pročitati OVDJE. 

Juni 2019.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 7. juna na autoputu A-1 dogodila u 7:55 sati u tunelu Igman, prema prvim informacijama, poginuli su profesor matematike Srednje saobraćajne škole u Sarajevu Almir Brkić, njegova supruga Lamija Selimović i maloljetna kćerka, dok je povrede zadobio sin, koji je vozilom Hitne pomoći prebačen u bolnicu. 

Kako smo saznali iz MUP-a Kantona Sarajevo, motorno vozilo marke Ford se prevrnulo u tunelu Igman. 

Tragično stradali bračni par Brkić - undefined

Foto: Facebook: Tragično stradali bračni par Brkić

Smrtno stradala djevojčica treba je da na početku školske godine krene u prvi razreed, dok je preživjeli dječak učenik trećeg razreda Osnovne škole 'Zahid Baručija' u Vogošći.

Posljednja objava poginulog profesora Brkića pokazuje koliko je veliki čovjek bio, a više o ovoj porodičnoj tragediji možete pročitati na OVOM linku.

Juli 2019. 

Laktaši su 6. jula obavijeni tugom nakon što su trojica mladića noćas stradala u teškoj saobraćajci. Mještani su tužni i šokirani.

Trojica mladića iz Laktaša, Milan Golubović (24), Saša Kudra (24) i Mišo Vujmilović (25), poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na lokalnom putu u mjestu Kukolje kod Srpca.

Opština Laktaši proglasila je bila i Dan žalosti, a više detalja o voj tragediji možete pročitati OVDJE

August 2019. 

U mjestu Borije kod Sarajeva 12. augusta je pronađeno beživotno tijelo Senada Lončara, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Pastir Senad Lončar nestao na Borijama, GSS na terenu

Lončar je na ovom lokalitetu čuvao ovce. Njegov nestanak je prijavila porodica prije dva dana. Nezvanično, uzrok je prirodna odnosno nenasilna smrt. ž

Najvjerovatnije da je preminuo uslijed visokih temperatura odnosno dehidracije. U to vrijeme u Sarajevu su temperature bili i preko 35 stepeni. 

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona predložilo je određivanje mjere pritvora za 75-godišnjeg Sulejmana Burzića koji se tereti da je 15. augusta u Cazinu usmrtio svoga sina Vernesa pucajući iz pištolja.

Ubistvo koje je potreslo BiH: Poznat identitet muškarca kojeg je ubio vlastiti otac

Dženaza nastradalom Vernesu je obavljena ispred porodične kuće žalosti u Šepićima.

Podsjetimo, ubistvo se dogodilo u dvorištu porodične kuće u naselju Šepići, a nakon kraće verbalne prepirke i fizičkog obračuna oca i sina. Sulejman je udario više puta palicom, a potom ispalio pet metaka u svog sina koji je podlegao odmah od povreda. Pucao je i u pravcu supruge, ali je promašio.

Septembar 2019. 

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka  su na području ovog grada 13. septembra pronašli skelete dvije žene.

Prvo je policiji prijavljeno da se na obali rijeke Vrbas u mjestu Karanovac nalaze skeletni ostaci ženske osobe.

Prema nezvaničnim informacijama skelet je pronađen kod restorana „Kanjon“.

"Pronađeni odjevni predmeti i lični dokumenti na ime Željka S. Koja je zadnji put viđena u martu ove godine", rekao je izvor blizak istrazi.

Istovremeno policiji je prijavljeno da je izu korita rijeke Vrbas u Ulici Save Kovačevića u Banjoj Luci izvučeno beživotno tijelo žene.

Beživotno tijelo Irme Forić je pronađeno u srijedu, 18. septembra u stanu u sarajevskom naselju Dobrinja. Tijelo je pronašlo njeno dijete.

Radila je kao sekretarka u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine. Bila je supruga generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i ambasadora Bosne i Hercegovine u Pakistanu Sakiba Forića.

Osumnjičeni za ubistvo Irme Forić,  Senad Basarić iz Mostara, predao se dan kasnije u sarajevskom naselju Dobrinja pripadnicima Ministarstva Unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.  Osumnjičeni se navodno vratio na mjesto ubistva i tu se predao pripadnicima MUP-a KS.

 Oktobar 2019.

Adna Serdarević-Divović (31), njen četvoromjesečni sin i njena majka Senada Serdarević (57) vraćali su se iz Doma zdravlja u Hadžićima 2. oktobra kada su podletjeli automobilom pod kamion i nastradali, a na mjestu stravične nesreće u mjestu Zovik, nedaleko od Sarajeva, nema tragova kočenja

Serdarević-Divović, koja je bila za volanom "pežoa", vjerovatno nije smanjivala brzinu kada je, iz neutvrđenih razloga, prešla na suprotnu traku i direktno se sudarila sa kamionom man koji je prevozio beton i u vlasništvu je firme Nersal.

Poznati mostarski ugostitetlj Nino Ivanković (1964), koji je vlasnik "Vile Ivanković", ubijen je 4. oktobra hicima iz vatrenog oružja u tom objektu u južnom dijelu grada.

MUP HNK nakon provedene istrage raspisao je potjernicu za Sunitom Hindić-Bošnjaković (1998), a ona se kasnije predala policijacima u mjestu Turbe kod Travnika. 

Lana Bijedić iz Mostara 6. oktobra je pronađena mrtva u rijeci kod Ljubuškog. Djevojka je mučki ubijena, a policija još traga za materijalnim dokazima i ubicom.

Kako bi se prikrili tragovi mučkog ubistva, tijelo djevojke je bačeno u rijeku Studenčicu, a pronašao ga je ribar u mjestu Studenci kod Ljubuškog.

Lana Bijedić pješačila je gotovo šest kilometara od Gazprom benzinske pumpe na izlazu iz Čapljine do kružnog toka kod Zvirovića.

Ubistvo Lane Bijedić - undefined

Foto: PrtScr: Ubistvo Lane Bijedić

Objavljena je i njena posljednja fotografiju s videonadzora u Čapljini i rekostrukcija slučaja koji je šokirao BiH i regiju. UBICA do danas još nije pronađen

Više o ovom slučaju možete pročitati na OVOM linku.

Džemal Mahmić (34) preminuo je 22. oktobra od povreda zadobijenih u pucnjavi u buregdžinici “Lađana” u Zenici.

Kako nam je potvrđeno, Mahmić je s teškim povredama prebačen u Kantonalnu bolnicu, gdje ljekari nisu uspjeli da ga spase.

Mahmić je bio akter više obračuna proteklih godina, od ubistva prolaznika Amera Pivića, do ranjavanja Sanjina K. u Babinoj Rijeci, kad je kratko bio u bjekstvu.

Bivši europski šampion u kik-boksu u dva navrata je bio akter sa kriminalcima.

Novembar 2019. 

Potraga za Katarinom Butricom, studenticom Univerziteta u Mostaru, završena je 3. novembra, nažalost, tragično.

Kako su potvrdili iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, na području Policijske uprave Trebinje, od Ravnog prema Ljubinju, u provaliji je pronađeno vozilo u kojem je bilo njeno beživotno tijelo. 

Za Katarinom se tragalo nekoliko dana. Djevojka je krenula iz Dubrovnika prema Mostaru u svom automobilu, a onda joj izgubio svaki trag. Vozila se u automobilu marke Citroen C2, a u Mostar se uputila na fakultet gdje je studirala Engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Nedžad Čaušević izvršio je 5. novembra samoubistvo na lokalitetu Gušča brdo, općina Istočna Ilidža.

Kako je saznao portal Radiosarajevo.ba, on se nakon što je ubio S. T. u Nedžarićima prvo uputio do porodične kuće gdje je ostavio svoj automobil, a potom se uputio ka lokalitetu na kojem je izvršio samoubistvo.

MUP KS - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: MUP KS

Policija MUP-a KS je vršila veliku potragu za Čauševićem, a pregledavano je šire područje planine Bjelašnice. Ovaj slučaj je uznemirio građane Sarajeva, ali i cijele regije oko glavnog grada jer je nekoliko sati trajala velika potraga za Čauševićem. 

U stravičnom slijetanju vozila 9. novembra u rijeku Vrbas, na putu Krupa na Vrbasu – Bočac su poginula dva radnika preduzeća “MG Mind”.

Riječ je o Mlađenu M. i Milanu R., koji su dugogodišnji radnici ovog preduzeća. Oni su se danas sa svojim kolegama vraćali iz Pranjavora, gdje su radili. Išli su kući za Mrkonjić Grad.

Istog dana, dva beživotna tijela pronađena su u garaži pored porodične kuće u naselju Gornji Kotorac u Istočnom Sarajevu. Radilo se o mužu i ženi koji su tu živjeli, inicijala K. B. i S. B. 

Kako su navele komšije, navodno se radi o ubistvu i samoubistvu. Komšije su tvrdile da je muž ubio suprugu, a potom sebe.

Decembar 2019. 

Ni decembar nije prošao bez tragedija i ubistava. Osamnaestogodišnji Davor M. i Miloš Š. iz Bosanske Gradiške, poginuli su 4. decembra u saobraćajnoj nesreći u mjestu Vrbaška, kobnih momenata vraćali su se sa treninga.

Tragedija se dogodila kada je automobil sletio s puta, a zatim bočnom lijevom stranom udario u drvo. Stradali mladići su sjedili na zadnjem sjedištu automobila.

"Automobilom je upravljao Miroslav K, takođe osamnaestogodišnjak, koji je teško povrijeđen, odnosno ima lom ruke, a godinu stariji Marko S, koji je bio suvozač, ima lakše povrede", naveli su iz policije.

Tri osobe iz Brčkog uhapšene su 6. decembra zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa nestankom Edina Zejćirovića iz Čelića, a za kojim se bezuspješno traga od 17. novembra, potvrdio je za Radiosarajevo.ba sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović.

Sumnja se da je Edin Zejćirović otet, a potom i ubijen i bačen u rijeku Savu.

U noći 17. decembra, na području opštine Srbac, Đurica Tadić (24) nožem je usmrtio svoju djevojku Milicu Bajić, a zatim presudio sebi vješanjem.

Ubistvo i samoubistvo se desilo u Razboju Lijevčanskom kod Srpca. Sve se desilo u blizini Tadićeve vikendice.

Ubijena Milica Bajić - undefined

Foto: Ubijena Milica Bajić

Milicu Bajić sedam puta nožem je izbo Đurica Tadić (24) prije nego što se objesio, a djevojka je izbodena po vratu, stomaku i u srce. 

Državljanin Srbije poginuo je 23. decembra u stravičnoj eksploziji koja se dogodila na benzinskoj pumpi u blizini graničnog prelaza Šepak kod Zvornika.

Jedan od svjedoka eksplozije je ispričao da je na pumpu je stiglo vozilo u koje je trebalo sipati gorivo. Međutim, vozač nije zakočio i automobil je u udario u cijev plinovoda, a ne u aparat za točenje goriva kako je to ranije javljeno

Šepak; Benzinska pumpa nakon eksplozije - undefined

Facebook: Šepak; Benzinska pumpa nakon eksplozije

"Počeo je plin šištati, stvorila se dimna zavjesa. Radnici su krenuli da bježe. To je sve trajalo 40 minuta. Naišao je drugi automobil, vozač je turirao i ubrzo se začula jedna, a potom i druga eksplozija", u jednom dahu ispričao je sagovornik.

Emir Spahić preživio nesreću kod Stoca

Bivši kapiten fudbalske reprezentacije BiH Emir Spahić helikopterom je 30. augusta oko 14 sati i 30 minuta prebačen iz trebinjske Bolnice na daljnje liječenje u Klinički centar Koševo u Sarajevo.

Spahić je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila nešto iza ponoći zadobio povrede glave, grudnog koša i karlice.

Povrijeđeni Emir Spahić iz bolnice u Trebinju helikopterom OSBiH stigao u Sarajevo - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Povrijeđeni Emir Spahić iz bolnice u Trebinju helikopterom OSBiH stigao u Sarajevo

Iz PU Trebinje je saopšteno da se nesreća dogodila protekle noći u rejonu sela Stolac u gatačkoj mjesnoj zajednici Kula protekle noći kada se prevrnuo „džip vrangler“.

Na liječenju je bio više od mjesec dana. Sada se uspješno opravlja i jedan je od kandidata za pomoćnika selektora Duška Bajevića.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije