Velika tragedija: Stigle nove informacije o ubistvu službenice GPBiH u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Velika tragedija: Stigle nove informacije o ubistvu službenice GPBiH u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Privođenje Senada Basarića

Senad Basarić (59) iz Mostara uhapšen je zbog sumnje da je u stanu na Dobrinji ubio radnicu Granične policije BiH Irmu Forić (53) s kojom je bio u ljubavnoj vezi. 

On se predao jučer nakon intenzivne potrage pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, porodica ubijene se posljednji put sa Irmom čula u nedjelju, nakon čega se, navodno, na njen telefon javljao Senad, koji je govorio da je Irma “tu negdje”.

Sarajevo: Predao se osumnjičeni za ubistvo pripadnice Granične policije BiH

Pošto joj se više nije javljala na telefon, Irmina kćerka i zet su u srijedu došli do njenog stana, gdje su pronašli njeno tijelo, nakon čega su u 16.20 pozvali policiju. Na mjesto događaja odmah je došla policija i ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koji su u 16.40 konstatovali smrt žene.

Uviđaj su obavili dežurna tužiteljka Kantonalnog tužilaštva, policajci MUP-a Kantona Sarajevo i sudski vještak medicinske struke. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je smrt nastupila nasilnim putem, odnosno da je pretučena nekim tupim predmetom. Potom je tijelo preminule prevezeno u prosekturu Bare, radi obdukcije.

Potraga

Sumnja je odmah pala na Basarića, koji nije zatečen u stanu, te je za njim raspisana potraga. U potragu se odmah uključila i OSA, koja je počela pratiti kretanje osumnjičenog.

Ispostavilo se da je nakon ubistva Basarić mirno izašao iz zgrade, te da su ga vidjele neke Irmine komšije. Potom je pobjegao, pokušavajući da zametne tragove. Treći dan nakon zločina vratio se do Irmine zgrade, da vidi šta se dešava, ne znajući da policija oko njega plete svoju mrežu.

Oglasila se policija i pojasnila kako je rasvijetlila ubistvo Irme Forić u Sarajevu

"Pošto je bio opkoljen sa svih strana, morao se predati, jer nije imao kuda da bježi. Prilikom hapšenja nije pružao otpor", navode iz policije.

Prema pričama poznanika, Irma Forić je prije nekoliko dana proslavila rođendan, a kćerka joj je došla u posjetu s poklonima.

Ljubomora

Na prvi pogled, njihovim komšijama i poznanicima ništa nije ukazivalo da bi se sve moglo ovako završiti. Irma i Senad su navodno planirali da se vjenčaju u petak, zbog čega je Senad svoje prijatelje pitao da mu budu kumovi.

Ubistvo u Sarajevu: Poznati prvi detalji tragedije na Dobrinji

"Upoznali su se na Fejsbuku, obećavao joj je 'kule i gradove', ali je ubrzo počela dolaziti do izražaja njegova posesivna priroda i gotovo bolesna ljubomora. Irmi bi ovo bio treći brak. Bila je u braku s generalom Sakibom Forićem, sadašnjim ambasadorom BiH U Pakistanu. Nakon raskida upoznala je drugog muškarca, ali je on preminuo. Potom je putem Fejsbuka upoznala Basarića", pojasnili su njihovi poznanici.

Motiv ubistva za sada nije poznat, ali postoje indicije da se radi o zločinu iz strasti.

Senad je 2013. godine pisao i austrijskom pravosuđu zbog problema prilikom razvoda s bivšom suprugom, gdje je, po njegovom mišljenju, sud odugovlačio ovaj proces. On je naveo da je zbog dužine ovog postupka postao psihički nestabilna osoba, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije