Zaposlenici KPZ-a na sudu: Sejfoviću se nemoguće suprotstaviti

Radiosarajevo.ba
Zaposlenici KPZ-a na sudu: Sejfoviću se nemoguće suprotstaviti
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Općinski sud u Sarajevu saslušao je danas tri zaposlenika Kazneno-popravnog zavoda osumnjičenih za pomoć pri bjekstvu Amelu Sejfoviću.

Armin Delalić, Nikola Simić i Igor Miloš saslušani su danas na ročištu u Općinskom sudu Sarajevo na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS-a za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Za Miloša je zatražen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza, dok je za Delalića i Simića pritvor zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi došlo do uznemirenja javnosti.

Kantonalni tužilac Igor Dubak zatražio je da mjeru pritvora osumnjičeni ne izdržavaju u KPZ-u Sarajevo zbog mogućnosti da bi na taj način mogli utjecati na svjedoke i ometati istragu.

Advokati osumnjičenih istaknuli su da u KPZ-u da je jedini grijeh njihovih klijenata to što su se zadesili tu, navodeći kako u KPZ-u nema dovoljno radne snage zbog čega imaju sistemski problem.

Kako je naveo Delalićev advokat, njegov klijent je bio raspoređen u prizemlju zatvora nenaoružan dok na kapiji nije bilo nikoga. 

Na videosnimcima na dan bjekstva koji su izuzeti iz KPZ-a vidi se kako Delalić, Simić i Miloš razgovaraju da Sejfovićem, no njihov advokat je naveo kako straža mora tako postupati sa zatvorenicima kako bi opustili atmosferu s opasnim ljudima.

Odbrana osumnjičenih je istaknula kako u sudskim spisima ne postoji razlog zbog kojeg bi zaposlenici bili krivi, te kako bi zbog ovakvog propusta njima trebale biti određene disciplinske mjere, a ne pritvor.

Također, odbrana osumnjičenih istaknula je kako se osobi poput Amela Sejfovića nije moguće suprostaviti, bio on naoružan ili ne, naročito jer policajci u zatvoru nemaju nikakvo drugo sredstvo samoodbrane osim pendreka.

Navedeno je i kako je Sejfović Delaliću govorio da otvori vrata, ne znajući da se ona otvaraju na taster, no kako je Delalić u tom trenutku pobjegao na kapiju da zove pomoć. Nakon toga je Sejfović pucao u vrata i nogom razbio staklo, a zatim prislonio Simiću pištolj na čelo, traživši od njega da mu otvori vrata zatvora.

Odbrana je istaknula kako njihovi klijenti nemaju ništa s tim otkud Amelu Sejfoviću pištolj u zatvoru, te su dodali kako je to ključno.

Medicinski tehničar Igor Miloš ispričao je kako je Sejfović kod njega ušao sa Simićem, te kako se zadržao tri do četiri minute i kako on nije smio odbiti zatvorenika koji traži pomoć. Sejfović se, navodno, požalio na "nebuloze koje svakodnevno mora slušati".

Milošev advokat se suprotstavio navodima da je Sejfoviću njegov klijent dao pištolj, jer je on morao biti ranije unesen, te su dodali kako niko od osumnjičene trojice nije mogao da mu da pištolj.

Naveli su i kako nema dokaza da je Miloš u prisustvu Simića u ambulanti dao pištolj Sejfoviću, jer tamo nema videonadzora.

Nakon što je napustio medicinski odjel, Sejfović je u pratnji zaposlenika Simića krenuo u šetnju. Svjedoci su Tužilaštvu rekli kako su primijetili da je medicinski tehničar Miloš bio nervozan, te da je hodao hodnikom zajedno sa Sejfovićevim i Simićem.

S obzirom na to da je šef smjene Muhamed Karić pušten jučer iz pritvora, odbrana je istaknula da su osumnjičeni trebali biti pušteni po istoj osnovi.

Podsjećamo, ukupno devet osoba je uhapšeno zbog sumnje za pomoć Sejfoviću pred bjekstva, od toga su tri uhapšene danas u Visokom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije