Semiru Rastoderu ukinuta presuda, oglasio se suprug ubijene Have Dovadžije

Radiosarajevo.ba
Semiru Rastoderu ukinuta presuda, oglasio se suprug ubijene Have Dovadžije
Radiosarajevo.ba / Odluka Vrhovnog suda FBiH da se ukida presuda Semiru Rastoderu

Vrhovni sud Federacije BiH sredinom marta ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija.

Prvostepena presuda je ukinuta, a predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu gdje će suđenje biti ponovljeno, potvrio je za Radiosarajevo.ba Alen Nakić, advokat Semira Rastodera.

„Iskren da budem očekivao sam takvu odluku Vrhovnog suda FBiH. Razvoj svih dešavanja je išao u tom smjeru da će se prvostepena presuda ukinuti i da će predmet biti vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje će suđenje biti ponovljeno“, kazao je Nakić za naš portal, dodajući da u ovom trenutku ne zna kada će suđenje biti ponovljeno, jer je, kako je rekao, Kantonalni sud trenutno pretrpan predmetima koji su na čekanju.

Podsjetimo, nesreća u kojoj je nastradala Dovadžija dogodila se na današnji dan prije pet godina, 1. aprila 2014. Godine, kada je Rastoder u sarajevskom naselju Nedžarići, na pješačkom prijelazu, krećući se iz pravca Ilidže i, prema navodima iz optužnice, vozeći brzinom od 103 kilometra na sat, "golfom 6" udario i na mjestu usmrtio Havu.

Odluka Vrhovnog suda FBiH da se ukida presuda Semiru Rastoderu - undefined

Radiosarajevo.ba: Odluka Vrhovnog suda FBiH da se ukida presuda Semiru Rastoderu

Osudio ga je Kantonalni sud u Sarajevu, a izrečena mu je i zabrana upravljanja motornim vozilima na tri godine.

Porodica poginule majke u suzama je dočekala sudsku presudu.

Suđenje Rastoderu trajalo je šest mjeseci, a u jednom od posljednjih iskaza na sudu, Rastoder je kazao:

Još samo jednom da kažem da mi je žao, tako je moralo da bude“.

Prije suđenja, Rastoder nijedan dan nije proveo u pritvoru. Neposredno nakon nesreće kratko je zadržan u policiji, nakon čega je pušten na slobodu. 

To je izazvalo pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizirani i masovni protesti.

Nakon što mu je izrečena zatvorska kazna, slobodno se išetao iz sudnice. Tužilaštvo Kantona Sarajevo se bunilo protiv toga, ali bez konkretnih rezultata.

Sa suđenja Semiru Rastoderu, koji je u prvostepenoj presudi osuđen na pet i po godina zatvora - undefined

Arhiv: Amar Dovadžija, suprug Have Dovadžije

Pet godina nakon što je izgubio suprugu Havu u saobraćajnoj nesreći na Facebooku se danas oglasio Amar Dovadžija.

„Ništa novo u NAŠOJ LIJEPOJ DOMOVINI!!!! Hvala Gospodaru pa ćemo doći TAMO gdje neće pomagati ni majka, a ni babo, ni brat, a ni sestra, ni veze, ni stele, a ni bogatstva. TEŠKO VAMA SUDNJI DAN KAD NASTUPI!!! HARAM VAM BILO!!! Nakon pet godina RAZVLAĆENJA pameti, postupak se ponavlja!!!“, napisao je Amar Dovadžija, suprug nastradale Have Dovaždija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije