UIO: U Zenici oduzete cigarete i duhan u vrijednosti 105.000 KM

Radiosarajevo.ba
UIO: U Zenici oduzete cigarete i duhan u vrijednosti 105.000 KM
Foto: UIO BiH / Oduzeto 20.399 kutija cigareta i 15,6 kg rezanog duhana

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) privremeno su oduzeli 20.399 kutija cigareta i 15,6 kg rezanog duhana na području Zenice, ukupne tržišne vrijednosti 105.000 KM, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su službenici Odsjeka za provođenje propisa iz regionalnog centra UIO Sarajevo izvršili pretrese na dvije akcije na području Zenice.

„Tom su prilikom pronašli i privremeno oduzeli veliku količinu cigareta i duhana za pušenje koji nisu bili obilježeni akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje. Radi se o 20.399 paklica cigareta i 15,6 kilograma duhana za pušenje, za koje nije postojala vjerodostojna dokumentacija o porijeklu, a isto je bilo stavljeno u promet. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe na tržištu Bosne i Hercegovine procjenjuje se na 105.000 KM“, pojašnjeno je.

Navodi se da protiv lica kod kojeg su pronađene cigarete i duhan za pušenje namijenjen crnom tržištu BiH bit će podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu – nedozvoljeni promet akciznim proizvodima iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

„Akcija je provedena po uputama dežurnog tužioca i naredbi Suda BiH“, istakli su.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije