Uhapšene tri osobe: Prijetili vlasniku firme, prisvojili mašine

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšene tri osobe: Prijetili vlasniku firme, prisvojili mašine
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, poduzimali aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Blic“.

Te aktivnosti vezane su za dokumentovanje lica i krivičnog djela „Prijevara“ iz člana 294. st. 2. „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. st. 2. u vezi sa krivičnim djelom „Podstrekavanja“ iz člana 32. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su lišena slobode tri lica iz Sarajeva inicijala E.S. (1991.), S.D. (1976.) i DŽ.K (1979.) dok je četvrto lice nedostupno policijskim organima, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela.

"Navedena lica se sumnjiče da su u periodu od januara 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prijevaran način i prijetnjom, od vlasnika firme iz Kakanja prisvojili građevinske mašine vrijednosti cca. 82.400,00 KM, na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim licima sa područja FBiH i RS, radi dalje upotrebe", saopćeno je iz FUP-a. 

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.
Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije