Ubici Ramba iz Cazina 30 godina zatvora: Da se mene pitalo odrubio bih mu glavu

Radiosarajevo.ba
Ubici Ramba iz Cazina 30 godina zatvora: Da se mene pitalo odrubio bih mu glavu
Foto: Facebook / Nedžad Kličić - Rambo

Mervan Šljivar, Slovenac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, osuđen je danas na Okružnom sudu u Ljubljani na 30 godina zatvora zbog ubistva Nedžada Kličića, zvanog Krajiški Rambo u septembru 2014. godine.

"Mervan Šljivar je kriv da je 14. septembra u lokalu blizu Cazina radi osvete ubio Nedžada Kličića", presudila je danas ljubljanska sutkinja Vesna Podjed, javlja Dnevnik.si

Mervan Šljivar - undefinedFoto: Dnevnik/Jaka Gasar: Mervan Šljivar

Osuđeni je s vezanim rukama na leđima, mirno primio presudu, a s vremena na vrijeme se podrugljivo smijao i glavom odmahivao. Njegovi advokati su odmah po presudi najavili žalbu, a porodica ubijenog je zadovoljna visinom kazne.

"Ako biste mene pitali ja bih mu odrubio glavu", slikovito se izrazio otac žrtve - Zaim Kličić, mada je svjestan da je takva kazna nemoguća.

Podsjetimo, 14. septembra 2014. godine oko pola sata iza ponoći pet muškaraca s maskama na glavi i rukavicama na rukama upalo je u ugostiteljski objekt u Ostrošcu blizu Cazina, a osim Šljivara u ovoj optužnici su navedeni i Haris Gredelj, Mehmed Rekić, Sabahudin Ikeljić i Dragan Pavlović.

Jedan od njih je imao automatsku pušku sa dva okvira municije, drugi je imao puškomitraljez s punim okvirom, a treći željeznu palicu. Po optužnici, Šljivar je bio naouružan devetmilimetarskim pištoljem. Gostima su naredili da legnu na pod, porazbijali su inventar, a jedan među njima je, po uvjerenju sutkinje upravo Šljivar, prišao Nedžadu Kličiću, nekoliko puta ga udario pištoljem po glavi, a nakon čega ga je iz neposredne blizine smrtonosnim hicem ustrijelio.

Tužilaštvo kao motiv navodi bezobzirnu osvetu, s obzirom da je ubijeni, nekoliko dana prije tragedije prijavio policiji da je Šljivar naručio da neko baci eksplozivnu napravu na njegovu kuću zbog toga jer mu je bio dužan nekoliko hiljada eura, stoji u presudi.

Ranije je u Kantonalnom sudu u Bihaću donesena presuda za krivično djelo ubistva Nedžada Kličića zvanog Rambo iz Cazina.

Za planiranje i saučesništvo u teškom ubistvu, koje je izvršeno u noći između 13. i 14. septembra 2014. godine u jednom cazinskom ugostiteljskom objektu, Sudsko vijeće je bilo jednoglasno. Optuženi su dobili ukupno 18,5 godina, s tim da će im se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru. Grdelj i Rekić su dobili po šest i pol godina, dok je Ikeljić dobio pet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije